avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mi-au taiat din concediul de odihna zilele de concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mi-au taiat din concediul de odihna zilele de concediu medical

maaflu intr-o situatie cu care nu m-am mai intalnit pana acum: anul trecut am fost cu fetita mea in spital 2 saptamani si am adus la serviciu CM. anul acesta am mai avut 4 zile de spitalizare. acum cand ar trebui sa intru in CO nu mai am dreptul decat 5 zile deoarece la 2 zile de medical mi-au scazut una din cel de odihna. e normal sa mi se intample asa ceva?? nu vor sa imi treaca pe contractul de munca decat agent de vanzari - cu diploma de bac pe motiv ca la diploma de facultate trebuie sa mareasca salariul si plateste impozit mare.. imi voi cauta alt angajtor dar pana atunci trebuie sa suportam (eu si colegii mei) mizeriile unor expati fara ca legile noastre sa ne protejeze?
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 14:27, 15 Iulie 2012
Buna ziua !
Puteti sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca despre aceste neregului.
In principiu, angajatorul nu a gresit ...

Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Insa aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Pentru a beneficia de avantajele acestei hotarari , va trebui actionat in judecata angajatorul.
ok, in contractul individual de munca scrie ca am dreptul la 21 zile de concediu de odihna. nimic despre concediul medical. presupunem o situatie (in care sper sa nu ajung niciodata): pentru TBC spre exemplu, recuperarea medicala dureaza 6 luni. intr-un astfel de caz, la ce se poate astepta angajatul daca angajatorul are liber la interpretarea unor legi?
multumesc, am sa fac asta dar va imaginati ca doar dupa ce imi gasesc alt loc de munca, altfel imi fac rau in mod special mie...
Sa fim seriosi.
Si in cazul in care se calculeaza la sange acordarea concediului de odihna raportat la perioada lucrata, n-o sa rezulte vreodata ca pentru situatia a 2 saptamani de concediu medical intr-un an sa se aplice calculul: "la 2 zile de medical mi-au scazut una din cel de odihna." O aberatie mai mare n-am auzit!

Subscriu la recomandarea anterioara de-a sesiza in scris Inspectoratul teritorial de munca despre aceasta situatie.
De asemenea, cititi va rog si intreg capitolul din Codul Muncii (Legea 53/2003, republicata) referitor la concedii (incepand cu art.145): [ link extern ]

Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iulie 2012
crimson, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna cantorcorina cantorcorina Conform legislatiei noastre,concediul de odihna se acorda in functie de timpul efectiv lucrat. Avem un angajat ,care din august 2012 si pana la data de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in anul nasterii Marialuiza23 Marialuiza23 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care este modul de calcul pentru acordarea concediului de odihna in anul nasterii, dar si in cel in care ma voi intoarce. Eu ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in cazul in care jumatate de an salariata a fost in concediu medical iolanda15 iolanda15 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: salariata unui institutii bugetare angajata cu contr. individual de munca are concediu medical din ... (vezi toată discuția)