avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mi-au taiat din concediul de odihna zilele de concediu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mi-au taiat din concediul de odihna zilele de concediu medical

maaflu intr-o situatie cu care nu m-am mai intalnit pana acum: anul trecut am fost cu fetita mea in spital 2 saptamani si am adus la serviciu CM. anul acesta am mai avut 4 zile de spitalizare. acum cand ar trebui sa intru in CO nu mai am dreptul decat 5 zile deoarece la 2 zile de medical mi-au scazut una din cel de odihna. e normal sa mi se intample asa ceva?? nu vor sa imi treaca pe contractul de munca decat agent de vanzari - cu diploma de bac pe motiv ca la diploma de facultate trebuie sa mareasca salariul si plateste impozit mare.. imi voi cauta alt angajtor dar pana atunci trebuie sa suportam (eu si colegii mei) mizeriile unor expati fara ca legile noastre sa ne protejeze?
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 14:27, 15 Iulie 2012
multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
Si ce solutie ii va da ITM-ul, in conditiile in care angajatorul se va prevala de art.145 alin. (2) din Codul muncii republicat?

NU cred ca sesizarea la ITM va avea prea mare relevanta, avand in vedere ca o sa va indrume catre instanta de judecata pentru solutionarea litigiului ...

1. Datorita faptului ca legiuitorul nu a vrut sa modifice Codul muncii, in concordanta cu dispozitiile Curtii Europene de Justitie, noi toti (angajatori, salariati, institutii ale statului) trebuie sa ne supunem reglementarilor legale din Romania.

2. De aceea, daca vrem sa ni se aplice prevederile europene in materie trebuie sa actionam in judecata pe angajator (si nici atunci nu suntem siguri ca sentinta ne va fi favorabila).

3. In cazul @alinamidi se poate sesiza ITM deoarece angajatorul nu aplica corect prevederile Codului muncii privind calcularea zilelor de CO proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Inspectorii pot verifica daca planificarea concediilor de odihna este intocmita (sau intocmita corect) si pot formula o recomandare in acest sens. De asemenea, pot verifica daca tipul acesta de calcul "scadem o zi de concediu de odihna la fiecare doua zile de concediu medical" este o practica generala sau a fost impus doar pentru un singur angajat. Este drept ca nu sta in puterea lor de-a transa final chestiunea insa, in cazul in care agajatorul se dovedeste in continuare de rea credinta si se ajunge in instanta un astfel de demers este in avantajul angajatului.
Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului intr-adevar insa si angajatul poate intreprinde anterior, o serie de actiuni, in functie de speta, astfel incat sa poata dovedi / sa poata reiesi (mai usor) reaua credinta a angajatorului acolo unde este cazul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna cantorcorina cantorcorina Conform legislatiei noastre,concediul de odihna se acorda in functie de timpul efectiv lucrat. Avem un angajat ,care din august 2012 si pana la data de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in anul nasterii Marialuiza23 Marialuiza23 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care este modul de calcul pentru acordarea concediului de odihna in anul nasterii, dar si in cel in care ma voi intoarce. Eu ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna in cazul in care jumatate de an salariata a fost in concediu medical iolanda15 iolanda15 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: salariata unui institutii bugetare angajata cu contr. individual de munca are concediu medical din ... (vezi toată discuția)