maaflu intr-o situatie cu care nu m-am mai intalnit pana acum: anul trecut am fost cu fetita mea in spital 2 saptamani si am adus la serviciu CM. anul acesta am mai avut 4 zile de spitalizare. acum cand ar trebui sa intru in CO nu mai am dreptul decat 5 zile deoarece la 2 zile de medical mi-au scazut una din cel de odihna. e normal sa mi se intample asa ceva?? nu vor sa imi treaca pe contractul de munca decat agent de vanzari - cu diploma de bac pe motiv ca la diploma de facultate trebuie sa mareasca salariul si plateste impozit mare.. imi voi cauta alt angajtor dar pana atunci trebuie sa suportam (eu si colegii mei) mizeriile unor expati fara ca legile noastre sa ne protejeze?
Si ce solutie ii va da ITM-ul, in conditiile in care angajatorul se va prevala de art.145 alin. (2) din Codul muncii republicat?
NU cred ca sesizarea la ITM va avea prea mare relevanta, avand in vedere ca o sa va indrume catre instanta de judecata pentru solutionarea litigiului ...
1. Datorita faptului ca legiuitorul nu a vrut sa modifice Codul muncii, in concordanta cu dispozitiile Curtii Europene de Justitie, noi toti (angajatori, salariati, institutii ale statului) trebuie sa ne supunem reglementarilor legale din Romania.
2. De aceea, daca vrem sa ni se aplice prevederile europene in materie trebuie sa actionam in judecata pe angajator (si nici atunci nu suntem siguri ca sentinta ne va fi favorabila).
3. In cazul @alinamidi se poate sesiza ITM deoarece angajatorul nu aplica corect prevederile Codului muncii privind calcularea zilelor de CO proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Inspectorii pot verifica daca planificarea concediilor de odihna este intocmita (sau intocmita corect) si pot formula o recomandare in acest sens. De asemenea, pot verifica daca tipul acesta de calcul "scadem o zi de concediu de odihna la fiecare doua zile de concediu medical" este o practica generala sau a fost impus doar pentru un singur angajat. Este drept ca nu sta in puterea lor de-a transa final chestiunea insa, in cazul in care agajatorul se dovedeste in continuare de rea credinta si se ajunge in instanta un astfel de demers este in avantajul angajatului.
Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului intr-adevar insa si angajatul poate intreprinde anterior, o serie de actiuni, in functie de speta, astfel incat sa poata dovedi / sa poata reiesi (mai usor) reaua credinta a angajatorului acolo unde este cazul.