avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inundatie Apartament cauzata mansarda vecinului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inundatie Apartament cauzata mansarda vecinului

Buna ziua,

Am achizitionat anul trecut un apartament la etajul 3/3. Deasupra apartamentului a fost construita acum 4-5 ani o mansarda.

Dupa achizitionarea aprtamentului am realizat ca sunt anumite probleme cauzate de acoperisul mansardei ( apartamentul vecinului de mai sus ) in momentul in care ploua si anume, intregul apartament este inundat, peretii se infiltreaza cu apa ajungand chiar si la parchet, practic este absolut imposibil de locuit ina cel apartament.

Vecinul cu mansarda de deasupra doreste sa isi repare acoperisul, eu am incercat sa fiu de buna credinta si sa ma ofer sa contribui si eu cu o anumita suma la reparatii pentru a rezolva problema, insa pare sa nu fie prea interesat sa ma implice si sa asculte si sfaturile mele despre cum ar trebui reparat acel acoperis pentru a nu mai avea probleme in viitor. Ma tem ca solutia gasita de el sa rezolve doar probleme sale ( caci si el are inundatii cand ploua ) si sa nu rezolve si probleme mele.

Tin sa mentionez ca s-au purtat pana acum doar discutii amiabile, fara a recurge la nici un fel de amenintari.

In cazul in care dupa reparatii, probleme mele raman, cum ar trebui sa procedez, se poate actiona in instanta pentru a il obliga se repare acoperisul in asa fel incat sa nu ne mai provoace probleme si noua, sa nu mai existe aceste inundatii si practic sa putem folosi apartamentul? In acest moment nici macar nu il putem folosi caci la prima ploaie totul este inundat.

Va multumesc anticipat pentru sfaturi si pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters241232 , utilizator 11:41, 15 Iulie 2012
Acoperisul nu este al vecinului, este parte comuna si trebuie reparat de toti proprietarii din condominiu.Trebuie sa gasiti o firma care sa realizeze aceasta lucrare de comun acord, iar cheltuielie vor fii suportate in functie de cota-parte indiviza detinuta.
In primul rand, acoperisul ar trebui reparat de catre Asociatia de proprietari existenta in acel bloc, cu contributia tuturor proprietarilor, fiind vorba despre o suprafata aflata in folosinta comuna.

In al doilea rand, acea reparatie ar trebui efectuata cu o firma autorizata, care sa ofere si garantie la executie.

Daca nu se procedeaza in acest fel si sunt probleme, va trebui sa va judecati pe viitor cu asociatia de proprietari pt recuperarea pagubelor si efectuarea unei reparatii de calitate si rezistente in timp.
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.

Deci practic acoeprisul mansardei nu este considerat a fi parte din apartamentul vecinului de sus? In acest caz nu il pot considera pe el vinovat de inundatiile mele?

Vecinul de sus se judeca acum cu persoana care i-a vandut apartamentul pentru a recupera o parte din bani. Acceasi persoana ne-a vandut si noua acest apartament , el fiind cel care a construit si mansarda. As avea sanse mai mari daca l-as actiona pe el in instanta?

Nu stiu exact cum sa procedez pentru a rezolva problema, nu as vrea neaparat sa ajung la proces - probabil ca va dura ceva timp ( timp in care nu ne putem folosi de apartament ), insa incercam sa gasim o cale pentru a rezolva aceste inundatii.

Va multumesc.





Conform legii, acoperisul este suprafata comuna, astfel ca toti proprietarii din acel bloc trebuie sa contribuie la repararea acestuia in raport de cota parte indiviza detinuta.

Aceasta cota parte indiviza reiese din actele de proprietate. Ar trebui studiate aceste acte si vazut ce s-a specificat in ele vis a vis de suprafetele indivize.

Dupa mansardare apartamentele nou contruite ar fi trebui incluse in planul cadastral al intregului imobil si modificat corespunzator statutul asociatiei de proprietari.

Este firesc ca proprietarul de la mansarda sa se judece cu vanzatorul, implicit constructorul, deoarece acesta are obligatia unei garantii. Ati putea si dvs interveni in procesul purtat de vecinul de la mansarda in calitate de intervenient in interes propriu, in functie de stadiul dosarului.
Reparati acoperisul cu o firma care sa va dea garantie si factura pentru lucrarea executata, procesul poate dura mai mult timp si nu cred ca este indicat sa intrati in toamna sau in iarna cu acoperisul nereparat.
Factura de reparatie a acoperisului o puteti depune in proces, iar banii pentru aceasta lucrare ii impartiti tuturor proprietarilor pe cota-parte indiviza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste reparatia la acoperisul blocului mansardat ovidiu1984 ovidiu1984 Buna seara. Am cumparat un apartament la mansarda.Doresc sa stiu daca am probleme cu acoperisul cine plateste?Presedintele asociatiei a spus ca terasa ... (vezi toată discuția)
Cine trebuie să repare acoperișul mansardei? Valentin60 Valentin60 Bună, locuiesc într-un bloc mansardat. Sa vândut cotă comuna reprezentând acoperișul blocului. Pe acest spațiu sa ridicat mansarda. Anul acesta ... (vezi toată discuția)
Acoperis mansarda pe bloc miha_silvi miha_silvi Am si eu o intrebare: am cumparat un apartament situat la mansarda unui bloc si acum avem ceva probleme cu acoperisul. Am anuntat ceilalti locatari despre ... (vezi toată discuția)