avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obligatie de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obligatie de intretinere

in prezent, exista vreo lege care sa reglementeze ca bunicii au o obligatie de intretinere nepot minor alaturi de parintele care este obligat la plata pensiei de intretinere?
buncii au drept la vizita nepot minor?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:35, 16 Iulie 2012
Intretinerea se datoreaza intr-o anumita ordine, reglementata de art. 519 Noul Cod Civil.
Bunicii datoreaza intretinerea dupa parinti, dupa frati/surori.

Daca cel obligat in primul rand la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanta de tutela poate obliga celelalte persoane indatorate sa o completeze, in ordinea stabilita de art 519.
Legea 272/2004

Art. 14
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Bunicii pot cere un program de vizita in instanta daca sunt impiedicati sa-si vada nepotii.

In legatura cu pensia de intretinere, bunicii pot fi obligati la plata in anumite conditii, destul de putin probabil.

Art. 519 NCC. - Întreținerea se datorează în ordinea următoare:
a) soții și foștii soți își datorează întreținere înaintea celorlalți obligați;
b) descendentul este obligat la întreținere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulți descendenți sau mai mulți ascendenți, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) frații și surorile își datorează întreținere după părinți, însă înaintea bunicilor.

Art. 522. - În cazul în care cel obligat în primul rând la întreținere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanța de tutelă le poate obliga pe celelalte persoane îndatorate la întreținere să o completeze, în ordinea stabilită la art. 519.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia fratilor la pensia de intretinere ilinca60 ilinca60 Fostul meu sot incearca pe diverse cai sa plateasca o pensie de intretinere cat mai mica pentru copilul sau minor. Invoca motive de sanatate si face dovada cu ... (vezi toată discuția)
Bună seara! mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul ... sarbe sarbe Bună seara! Mama îl îngrijea pe tata nevăzător la domiciliul lor ,până în august când s a îmbolnăvit și mi a cerut să o primesc la mine până ... (vezi toată discuția)