avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Suspendare executare silita in regim de urgenta?
Discuție deschisă în Executare silită

Suspendare executare silita in regim de urgenta?

Buna seara. Sora mea este executata silit intr-un contract de credit in care este girant. A formulat contestatie la executare silita pe anumite considerente, cerand suspendarea executarii silite. La primul termen instanta i-a comunicat cautiunea. A platit-o, insa dureaza mult pana la termenul urmator si azi a sosit la serviciu adresa de poprire data de BEJ.
Am vorbit cu doi avocati, ambii au dat solutii diferite.
Unul a sugerat ordonanta presedintiala, altul cerere de suspendare vremelnica. Care credeti ca trebuie promovata? Se pronunta de pe o zi pe alta? Trebuie achitat altceva in afara cautiunii deja consemnate?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Dana Marin , utilizator 19:19, 17 Iulie 2012
Ordonanta presedintiala reprezinta un mijloc procedural ce intruneste conditiile unei actiuni civile, avand insa caracter specific determinat de caracterul particular al masurilor ce pot fi luate pe aceasta cale.
Astfel, cererea privind ordonanta presedintiala trebuie sa indeplineasca atat conditiile generale necesare pentru exercitarea actiunii civile, cat si cerinte particulare, respectiv urgenta, nerezolvarea fondului cauzei si vremelnicia masurii ordonate.
Astfel, atat din textul legal ( art. 581 din Codul de procedura civila), cat si din jurisprudenta, ordonanta presedintiala nu va fi admisa decat daca indeplineste anumite conditii speciale:
urgenta

Nefiind definita de lege, urgenta se va aprecia de la caz la caz, in raport cu situatia existenta. Totusi, exista si cazuri in care insusi leguitorul face trimitere la procedura ordonantei, cum ar fi, de exemplu, suspendarea executiei vremelnice art. 280 Cod de Procedura Civila.
Nu cred ca ati inteles ceva din copy-paste ul dat de dna de mai sus.
Cel de al doilea avocat are dreptate, nu este vorba de ordonanta presedintiala, care ar fi respinsa ca inadmisibila deoarece exista cale speciala de atac, ci e vorba de cerere de suspendare provizorie. Se judeca in regim de urgenta, in aceeasi procedura ca si ordonanta presedintiala.
Eu am trecut azi prin asa ceva si mi s-a admis suspendarea provizorie de aceea ma gindesc sa fac un bine sa spun si altora cum a procedat avocata mea. Faceti adresa de depunere a cautiunii in care specificati datele de pe recipisa de consemnare a platii. Explicati in concluzii scrise si eventual verbale URGENTA suspendarii provizorii si faceti dovada cu certificat de grefa sau chiar cu dosarul anexat ca ati facut contestatie la executare. Citi in codul civil art. 403, alin. 1 sau 4, scuze nu mai stiu exact care aliniat care sunt conditiile de suspendare provizorie. Sa va ajute Dumnezeu! Mie mi s-a facut dreptate cind toata lumea spunea ca nu se admit suspendarile provizorii si imi pierdusem orice speranta. Nu va pierdeti speranta si rugati-va la Dumnezeu ca ne ajuta la grele incercari! Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare executare provizorie sabinna sabinna Impotriva unei firme a inceput executare silita a unei sentinte comerciale executorie dupa prima instanta. Am facut doua cereri de suspendare provizorie a ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare silita Borza Borza Buna, va rog sa ma lumineze cineva in urmatoarea problema.Am depus o contestatie la executare prin care am cerut ca prin incheiere sa se suspende executarea ... (vezi toată discuția)
Executare silitã- preschimbare termen Alinaboncea Alinaboncea Buna ziua, Daca am făcut contestatie la executare silită,iar termenul a fost stabilit in Octombrie ,am făcut inclusiv preschimbare de termen,insa a fost ... (vezi toată discuția)