avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire teren

As avea urmatoarea intrebare:in cat timp se poate rezolva o mostenire? Mai exact: vreau sa fac succesiunea pentru un teren,nu exista si alti mostenitori.In cat timp pot sa rezolv cu toate actele,daca se poate cu urgenta si aproximativ cat m-ar costa?
Cel mai recent răspuns: b.stefan78 , utilizator 14:35, 11 Ianuarie 2009
Am gasit si prevederea din codul fiscal intre timp:

Art. 771. - (1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel: [...]

(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Cum spuneam si mai sus, impozitul prevazut de codul fiscal e cu totul diferit de taxele si onorariul notariale, care se platesc indiferent cand dezbateti succesiunea. Puteti sa intrebati mai multi notari, sa vedeti care are onorariu mai mic.
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2009
ContSters20980, utilizator
Oare de mi s-a spus mie sa rezolv mostenirea in termen de 6 luni de la deces?
Pentru ca atunci dezbaterea valora si acceptare tacita si era un act mai putin... Alt motiv nu vad.

Daca nu dezbateti succesiunea in cele 6 luni, dati macar declaratia de acceptare - va va scuti de complicatii mai apoi.
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen pentru succesiune motraux motraux Cat timp de la survenirea decesului unei rude pot sa deschid succesiunea avand calitatea de unic nepot al persoanei decedate ? (vezi toată discuția)
Calculul taxei notariale pt mostenire astip astip Am mostenit 5000 de metrii patrati de teren intravilan, de la tatal meu decedat acum 4 luni. E inca teren viran undeva la marginea orasului. Cu titlu ... (vezi toată discuția)
Termen limita MTIC MTIC Buna ziua Care este termenul limita in dezbaterea unei succesiuni? In cazul cand nu se deschide succesiune, cine beneficeaza de aceste drepturi, petru ... (vezi toată discuția)