avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas

Fiul meu implineste pe 4 august anul curent 25 ani,este student in anul 4,primeste pensie de urmas deoarece tatal sau a decedat iar din aceasta luna s-a angajat cu contract pe perioada determinata de 4 luni.Intrebarea mea este:mai poate primi pensia de urmas in aceste conditii?daca nu,ciu trebuie sa se adreseze pentru a-i fi sistata?MULTUMESC PENTRU RASPUNS!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:12, 17 Iulie 2012
Poate cumula pensia cu venituri din salariu.
Art. 118 din legea 263 din 2010
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
(2) Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).
Fiul dvs. poate cumula pensia de urmas cu alte venituri fara probleme.
Pensia de urmas o va primi pana la 26 de ani, daca urmeaza studiile pana la aceasta varsta.

Legea nr.263/2010:
ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) pânã la vârsta de 16 ani;
b) dacã îşi continuã studiile într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toatã durata invaliditãţii de orice grad, dacã aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a) sau b).



HG nr. 257/2011:
ART. 78
(1) Plata pensiei se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care copilul beneficiar al pensiei de urmaş a împlinit vârsta de 16 ani, în cazul în care acesta nu face dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(2) În situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendã începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacã nu fac dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(3) Dovada continuãrii studiilor, în situaţiile menţionate la alin. (2), se prezintã casei teritoriale/sectoriale de pensii în termen de 10 zile de la data începerii anului şcolar/universitar. (4) Reluarea în platã a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescripţie, iar în cazurile prevãzute la alin. (1), drepturile se achitã de la data suspendãrii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul salariu-pensie de urmas Luciana31 Luciana31 Buna ziua, Sunt interesata daca salariul se cumuleaza cu pensia de urmas. Mentionez ca lucrez in redactia unui ziar si am un contract de cesiune pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas gabibabi gabibabi Buna ziua, Daca fiul meu urmeaza Masterul, mai poate beneficia de pensie de urmas? Intreb aceasta deaorece o persoana de la casa de pensii mi-a spus ca nu, ... (vezi toată discuția)
Nelamurire pensie de urmas si studii! seftaka seftaka Buna ziua! Dilema mea este urmatoare, si am nevoie de un sfat corect! Am terminat anul 4 de inginerie, dar din pacate am ramas cu o restanta, deci nu am ... (vezi toată discuția)