avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pensie urmas

Buna ziua,
Daca fiul meu urmeaza Masterul, mai poate beneficia de pensie de urmas? Intreb aceasta deaorece o persoana de la casa de pensii mi-a spus ca nu, deoarece se poate angaja .In cazul in care urmeaza o alta facultate, forma de invatamant trebuie sa fie la zi , sau nu conteaza ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:02, 1 August 2012
Da, are dreptul la pensie de urmas pana la implinirea varstei de 26 de ani, daca studiaza si indiferent daca realizeaza si alte venituri.

Legea nr. 263/2010:

ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) pânã la vârsta de 16 ani;
b) dacã îşi continuã studiile într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toatã durata invaliditãţii de orice grad, dacã aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a) sau b).

ART. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, urmãtoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limitã de vârstã;
b) nevãzãtorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevãzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activitãţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacã acestea nu depãşesc 35% din câştigul salarial mediu brut prevãzut la art. 33 alin. (5).HG nr.257/2011:

ART. 78
(1) Plata pensiei se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care copilul beneficiar al pensiei de urmaş a împlinit vârsta de 16 ani, în cazul în care acesta nu face dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(2) În situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendã începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacã nu fac dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(3) Dovada continuãrii studiilor, în situaţiile menţionate la alin. (2), se prezintã casei teritoriale/sectoriale de pensii în termen de 10 zile de la data începerii anului şcolar/universitar. (4) Reluarea în platã a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescripţie, iar în cazurile prevãzute la alin. (1), drepturile se achitã de la data suspendãrii.

1. - Copilul care îşi continuã studiile într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii, pânã la terminarea acestora poate beneficioa de pensie de urmas fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani.
- Masteratul este si el o forma organizata de invatamant si recunoscuta de lege.

2. - Iata ce spun si Normele de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 65
(1) Beneficiaza de pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, in conditiile legii.

(2) In cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmas se acorda daca acestia urmeaza studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fara a depasi varsta de 26 de ani.

- Nu spune nicaieri ca este vorba neaparat de forma de invatamant la zi.

3. - Copilul beneficiar al pensiei de urmas poate cumula pensia cu orice venit provenit dintr-o activitate profesionala.
- Adica pe timpul cat primeste pensie de urmas poate sa aiba si contracte individuale de munca, cu orice salariu, fara sa piarda pensie de urmas.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul salariu-pensie de urmas Luciana31 Luciana31 Buna ziua, Sunt interesata daca salariul se cumuleaza cu pensia de urmas. Mentionez ca lucrez in redactia unui ziar si am un contract de cesiune pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas nealocata pentru student masterand zi gugurita01 gugurita01 Buna ziua! Fiica mea,in varsta de 24 de ani este licentiata in drept si inscrisa la master in drept penal.Este si angajata cu norma intreaga,cu salariul minim ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas anighigiu anighigiu Fiul meu implineste pe 4 august anul curent 25 ani,este student in anul 4,primeste pensie de urmas deoarece tatal sau a decedat iar din aceasta luna s-a ... (vezi toată discuția)