avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... procesele aflate pe rol in momentul in care incep ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

procesele aflate pe rol in momentul in care incep procedurile de insolventa / reorganizare

Buna ziua,
As avea o intrebare destul de simpla pentru cei avizati, dar la care eu nu am reusit sa gasesc raspuns nicaieri.
Ce se intampla cu procesele cu privire la un drept de creanta in care SC X SRL este parata in cazul in care SC X SRL intra in reorganizare / insolventa.
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 21:14, 15 Ianuarie 2009
Se suspenda. Se invedereaza instantei ca s-a deschis procedura, se prezinta dovada, astfel incat creditorul (reclamantul) va avea posibilitatea sa-si inscrie creanta la masa credala. Daca nu se intampla asa hotararea va fi nula absolut.
Debitorul nu are interes sa spuna. Creditorul ar trebui sa afle ( sa fie notificat ca s-a deschis procedura).

av. Ileana Schwarz
ma intereseaza si pe mine acest subiect

daca reclamantul se poate inscrie la masa credala inseamna ca reclamantul se transforma in creditor fara a fi castigat in prealabil procesul de fond? cum se poate apara debitorul de un asemenea creditor, care fara o sentinta definitiva si irevocabila se poate inscrie la masa credala?
Se formuleaza o cerere de admitere a creantei, care este analizata de lichidator.De cele mai multe ori, creditorul are o factura, un contract, pretentia lui este sustinuta prin acte. Lichidatorul va aprecia daca acea creanta este certa,lichida si exigibila. Debitorul poate face contestatie daca apreciaza ca acea creanta nu indeplineste conditiile.

av. Ileana Schwarz
In acest caz asa zisul creditor nu are factura, deci in opinia mea nu este vorba de o creanta certa, lichida si exigibila. In acest moment instanta analizeaza daca asa zisul creditor are intradevar un drept de creanta si care ar fi cuantumul. In acest caz ce se intampla cu procesul aflat pe rol? Personal mi se pare absurd sa poata fi introdus la masa credala fara a se fi finalizat procesul atat timp cat nu este clar ca are un drept de creanta si chiar daca ar avea acest drept nu se stie cuantumul, dar astept si o parere avizata.
Va multumesc anticipat!
Care este obiectul dosarului pe rol la care faceti referire?Poate asa ne lamurim.
Raspunsurile pe care le primiti se bazeaza pe informatiile furnizate de catre dvs. Restul este text de lege interpretat de fiecare dupa pricepere si experienta ...si presupuneri.

Numai analiza actelor in mod direct poate conduce la strategii si estimari ale sanselor.DE ce nu apelati la un avocat.

Repet, se suspenda dosarele avand ca obiect drepturi de creanta impotriva debitorului intrat in insolventa. Daca obiectul este altul, debitorul va fi reprezentat de lichidator.Suspendarea este legala (decurge din legea insolventei) si urmareste sa nu fie prejudiciate interesele celorlalti creditori.

Se va stabili in fata judecatorului sindic daca pretentia este intemeiata sau nu...dar intr-o procedura colectiva.

av. Ileana Schwarz

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare- cumparare imobil nerespectat rala rala Buna ziua. Am nevoie de cateva lamuriri in legatura cu un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil. In februarie 2009 am incheiat un astfel de ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa ma inscriu la masa credala? glo glo am avut un proces cu un debitor. si anume am solicitat deschiderea procedurii de insolventa.fiind mai multe cauze cu acelasi debitor judecatorul lea conexat. ... (vezi toată discuția)
Cerere insolventa janapress janapress cum trebuie formulata cerea pentru deschiderea proceduri de insolventa (vezi toată discuția)