avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... CI LA 14 ANI. PARINTI DIVORTATI
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

CI LA 14 ANI. PARINTI DIVORTATI

Buna seara!
Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din drepturi. Minorul locuieşte cu mama. Între timp mama a decedat. Tata ia copilul la domiciliul său si se prezintă la spclep pentru obţinerea căţii de identitate pentru minorul încredinţat la mama şi care între timp a împlinit vârsta de 14 ani.
Întrebare: având în vedere ca mama minorului a decedat, poate tata să fie reprezentatntul legal al minorului fără o alta hotărîre a inatanţei judecătoreşti sau a instanţeio de turtelă, de reîncredinţare a minorului?
Cel mai recent răspuns: bep , utilizator 22:38, 28 Iulie 2012
Din punctul meu de vedere puteti sa faceti buletinul copilului pe baza faptului ca minorul locuieste statornic la dvs., a sentintei de incredintare la mama si a certificatului de deces al acesteia , dupa care sa solicitati reincredintarea copilului prin sentinta pentru a va folosi pe viitor in dierite ocazii.
Tata minorului a fost îndrumat către judecătorie pentru obţinerea unei noi hotărâri de reincredinţare a minorului, o tuteleă sau alt documet din care să rezulte că în urma decesului mamei tat este reprezentantul legal.
Cei de la judecătorie au refuzat cererea şi au invocar art 507 din noul cod civil ,,
ART. 507
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească." ori în OG 97 si în HG 1375 nu s-a facut nici o modificare.
ori in hotărârea de încredinţare tata are obligatia de plăteasca pensie de întreţinere dar minorul a fost încredintat mamei.
Putem spune acelaşi lucru si despre minorul încredinţat la mama , mama plecata in străinătate iar minorul locuieste la tata . Mama este de negăsit su se stie prin ce tara este. Cum poate fi pus in legaliate cu carte de identaite in asemena conditie?
Vă mulţumesc,
Daca mama este in strainatate are posibilitatea de a da o declaratie la ambasada, consulat ori notar cu apostila de la Haga in care sa declare ca este de acord ca minorul sa locuiasca la tata. Este altceva. Iar daca nu se stie nimic de mama, tatal solicita reincredintarea minorului. Atunci depuneti cererea la Judecatorie, care trebuie sa va raspunda in 30 de zile de ce nu va face reincredintare, dupa care mergeti cu raspunsul de la Judecatorie la SPCLEP. Este o solutie cat se poate de legala.Sau solicitati anexa 12 cu deplasarea politiei in teren sa se constate ca minorul locuieste la dvs. si solicitati plasament in regim de urgenta de la asistenta sociala pentru ca daca minorul nu are reprezentant legal se cheama ca cineva trebuie sa-l reprezinte. Sa ne scrieti cum ati rezolvat situatia.
Trebuie facuta distinctia intre "incredintarea minorului" si "exercitarea autoritatii parintesti".
Chiar daca printr-o hot de divort copilul a fost "incredintat" - adica i s-a stabilit domiciliul la unul dintre parinti, autoritatea parinteasca este exercitata in comun de ambii parinti, adica ambii parinti au dreptul sa decida in comun asupra problemelor legate de cresterea si educarea minorului.
In cazul in care nici unul dintre parinti nu este decazut din drepturile parintesti, simpla "incredintare" nu are efect asupra exercitarii autoritatii parintesti in comun de catre ambii parinti, iar in situatia in care unul dintre parinti este decedat, celalalt isi va exercita aceste drepturi fara nici o ingradire si fara sa aiba nevoie de alta hotarare judecatoreasca.

Aceste institutii au fost introduse si reglementate de noul Cod Civil, deci e posibil ca cei de la CI sa nu aiba cunostinta inca de ele. Cred ca ar fi bine sa mergeti in audienta la cei de la CI si sa le explicati situatia din perspectiva exercitarii in comun a autoritatii parintesti, asa cum acasta este reglementata in noul Cod Civil.
Cine e reprezentantul legal al minorului daca in urma divortului copilul a fost incredintat unuia dintre parinti dar autoritatea parinteasca este exercitata de ambii parinti?
Inainte de noul Cod Civil am intalnit o situatie similara. Copil incredintat mamei in urma divortului, ulterior mama a decedat. Tatal nu a putut face nimic, a incercat sa-i faca pasaport si nu l-a bagat nimeni in seama. Si de ce neaparat tata trebuie sa fie reprezentantul legal al minorului in cazul decesului mamei? Daca tata nici macar nu se cunoaste cu copilul prea bine... In situatia aceasta copilul a fost incredintat unei matuse(sora a mamei decedate) care ulterior l-a si adoptat. Care mai e treaba tatalui aici? Cred ca nu sunt bine delimitate responsabilitatile prin aceasta autoritate parinteasca exercitata in comun dupa divort.
Oricum noile sentine o sa le dea dureri de cap celor de la evidenta. Conform legilor de evidenta domiciliul minorului este la parintii sai sau la unul dintre parinti. Lasam deoparte plasamentul. Ori in unele sentinte copilul este incredintat mamei, autoritatea parinteasca se exercita in comun de catre ambii parinti iar domiciliul minorului este la bunici, domiciliu diferit de-al mamei si-al tatalui. Sa-mi explice si mie cineva cum exercita parintii autoritatea parinteasca daca nici macar nu locuiesc cu copilul...#-o
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iulie 2012
bep, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum imi iau minorul? Imparatul Imparatul Dupa codurile vechi exista reincredintarea copilului minor. Acuma, dupa noul cod civil, cum as putea sa-mi iau copilul inapoi sa-l cresc eu? Acesta printr-o ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor chiristi chiristi Bună ziua Ce trebuie sa fac în cazul decesului mamei copilului meu , noi fiind divorțați iar copilul a fost incredințat ei spre creștere după codul ... (vezi toată discuția)
Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un ... Cristinelm9@gmail.com Cristinelm9@gmail.com Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un copil de 12 ani,iar acum locuiește cu mama mea,eu sunt fratele lui sora mea decedata,iar acum ... (vezi toată discuția)