cioan a scris:
Nu am gasit nicaieri vreo prevedere scrisa, dar in practica nu se acorda reducerea perioadei de suspendare daca procesul verbal de contraventie a fost contestat in justitie. Asa este cel putin in judetul nostru.
Va doresc succes
Stiu ca postez la 5 luni de la ultimul post, dar ma gandesc ca poate mai e vreun "maniac" de genul meu care sa ia la rand toate cele 57 de pagini ale sectiunii"Codul rutier". Nu as vrea sa inteleaga gresit concluzia acestui topic.
Prin urmare:
1. Singura abatere, in care se poate mari cu 30 de zile perioada de suspendare, este neprezentarea la SPR in vederea predarii permisului, in termen de 15 zile de la pronuntarea sentintei, prin care s-a respins plangerea. Nu exista nicaieri baza legala pentru prelungirea perioadei de suspendare pe motivul nepromovarii testului de 15 intrebari. Dar intradevar, am auzit de asemenea "masuri" aplicate, D-zeu stie in temeiul carui articol.
2. Nu exista din nou, nici o baza legala pentru practica descrisa in citatul de mai sus, asa cum nu exista nici o legatura intre pierderea procesului si testul de reducere al perioadei.
3. Avand in vedere formularea din art.221/RAOUG 195/2002, inteleg ca este
dreptul meu si
obligatia SPR sa cer, respectiv sa mi se permita sustinerea acestui test. De cate ori vreau in timpul perioadei de suspendare. Zilnic daca am timp, bani si chef.
RA OUG 195/2002
"Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.