avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Calcul pret achizitie in neregula
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Calcul pret achizitie in neregula

Buna ziua, am o nelamurire si intrucat nu am mari cunostinte legate de contabilitatea cer ajutor aici. Situatia este urmat: imi deschid magazin, produsele sunt din Moldova si iau marfa de la un importator de la un I.I. Acest importator ia marfa din Md direct de la fabrica. Am cerut o lista de preturi, mi-a dat prima data lista cu preturile de la fabrica in USD si apoi mi-a calculat pretul final de vanzare astfel:

pret fabrica transformat in lei....acest pret il inmulteste apoi cu 1.5 si rezulta pretul de achiztie.

Am intrebat ce e cu acel 1.5 si mi-a zis in felul urmator: pe langa pretul de fabrica mai pune 24% TVA-ul si 26% cheltuielile proprii. Eu inteleg ca sunt taxe de platit in vama dar eu ce pot sa fac e sa mai inmultesc cu 1.3 ca sa ies si eu cu un mic profit si sa vand f multe kg pe luna.
Nu ma intelegeti gresit dar acest I.I. pe langa marfa en gros vinde si cu amanuntul aceleasi produse si pot sa zic ca aproape 50% le vinde cu pretul pe care mi-l da mie la en gros. Si mai are un magazin in alt oras unde vinde numai en gros si vinde tot cu cat imi da mie. Ar innsemna ca vinde marfa ca sa isi scoata cheltuielile si 0 profit. De ce ar vinde cineva asa? Nu sunt cheltuieli cu spatiul, angajati si altele?
Eu m-am apucat sa fac niste costuri uriase ca sa imi deschid magazin si nu mai pot recupera banii. Dar nici nu vreau sa ies pacalit si altul sa faca profit si eu sa ajung sa imi platesc doar cheltuielile fara sa imi permit sa tin un angajat.
Mie mi se pare ceva dubios la mijloc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 18:53, 28 Iulie 2012
Daca aveti clienti carora sa le vindeti marfa si scoateti si profit din asta, nu vad nici un impediment in faptul ca el vinde si cu ridicata si cu amanuntul la acelasi pret. Iar in privinta adaosului comercial, poate sa puna si 1000%.
Semnul de intrebare e urmatorul: daca el pune acel 1.5 la pretul de fabrica pentru amortizarea cheltuielilor si el ajunge sa vanda in magazin cu pretul asta inseamna ca nu are profit. Mie mi-a dat urmatorul ex:

iau kg asta de marfa cu 2.92 USD, il transform in lei la 3.8 lei cursul si apoi imi pun tva-ul si 26% cheltuieli personale (vama+altele), adica iti inmultesc pretul in lei cu 1.5. Ar veni asa

pret lei/kg = 11.09
pret achizitie pt mine=11.09*1.5=16.6

In magazinul lui el da acest produs cu 17 kg. Adica profit minim. Eu am gandit logic, dupa cele explicate de el, asa: eu ca sa imi scot costurile sunt obligat sa iti dau tie cu pretul asta, ca altfel ies in pierdere. Deci adaosul pe care il pune el nu e pt profit ci pt iesit pe 0 cu cheltuielile.
Mai am o intrebare legata de adaosul comercial: eu introduc toata marfa in gestiune si apoi calculez pretul pe unitate (cu cat vreau sa dau eu kg) la toate produsele. Adaosul comercial trb sa fie acelasi pt toate produsele? Pot de ex sa imi calculez pretul de vanzare cu 1.2 la un produs si cu 1.5 la alt produs care stiu ca merge la un pret mai mare?
s_chance a scris:



[...] Deci adaosul pe care il pune el nu e pt profit ci pt iesit pe 0 cu cheltuielile.



Nu aveti de unde sti, in amanunt, care sunt cheltuielile partenerului dvs. si nici cat e adaosul sau. V-a dat aceste date ca sa va convinga ca nu castiga foarte mult si, in cadrul negocierii, ca nu mai poate lasa la pret.

s_chance a scris:



Mai am o intrebare legata de adaosul comercial: eu introduc toata marfa in gestiune si apoi calculez pretul pe unitate (cu cat vreau sa dau eu kg) la toate produsele. Adaosul comercial trb sa fie acelasi pt toate produsele? Pot de ex sa imi calculez pretul de vanzare cu 1.2 la un produs si cu 1.5 la alt produs care stiu ca merge la un pret mai mare?



Nu trebuie sa aplicati acelasi adaos comercial la toate produsele. Pretul se stabileste pentru fiecare in parte, atat de sus cat permite piata.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii obligatorii pt a fi importator s_chance s_chance Buna ziua, doresc sa imi deschid o mica afacere cu produse aduse din Republica Moldova si m-am gandit sa vb cu un importator de la noi, sa iau marfa de la el, ... (vezi toată discuția)
Probleme fiscalitate- pa Luy20 Luy20 Buna ziua. Nu stiu cum se caluleaza PA pentru aceste aplicatii. 1.Societatea comercială X produce şi vinde societăţii Y 150.000 sticle de coniac a 0,5 ... (vezi toată discuția)
Ajutor !!! raul89 raul89 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme. Un importator din Romania, intocmeste declaratia vamala din care rezulta ca valoarea in vama a ... (vezi toată discuția)