avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cotizatie sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cotizatie sindicat

Nu sunt membra de sindicat, dar sindicatul sanitas invoca plata unei contributii de 0,7 % din salariu motivand ca aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat utilizat pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective, dialogului social precum si in alte scopuri stabilite prin acordul partilor. Modul de administrare a fondului colectat se va stabili prin negociere intre Angajator si Sindicatul Sanitas.
Intrebare: as dori sa stiu si eu cadrul legal pentru aceasta contributie (lege, normativ, decret, etc.) care prevede ca sa platesc o astfel de contributie.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 22:32, 9 August 2012
Cadrul legal il constituie c.c.m. la nivel de ramura sau sector de activitate ori la nivel de unitate .. o astfel de prevedere exista si in fostul CCMN pe anii 2007 -2010, si anume:
Art. 103. - in contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, ca salariatii asupra carora se intind efectele contractului colectiv de munca negociat, altii decat membrii de sindicat, sa plateasca o contributie pentru desfasurarea negocierilor colective, care sa nu fie mai mica de 0,6% din salariu, dar care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale. Aceasta contributie urmeaza a forma un fond separat utilizat exclusiv pentru pregatirea si desfasurarea negocierilor colective.
In CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA nr. 455/01 din 19 iulie 2011 la nivel de Grup de Unitati al Ministerului Sanatatii si unitatilor din subordine pe anul 2011 exista o astfel de prevedere,la art.9(2),care mai apoi a fost preluata si in noile contracte incheiate la nivel de ramura pt. anii2012-2014.



art9(2) În contractele colective de muncă încheiate la nivel de unitate de către sindicate în numele salariaţilor, părţile contractante vor conveni, printr-o clauză expresă, ca salariaţii asupra cărora se întind efectele contractului colectiv de muncă negociat, alţii decât membrii de sindicat, să plătească o contribuţie pentru desfăşurarea negocierilor colective, care să nu fie mai mică de 0,6% din salariul de încadrare, dar care să nu depăşească valoarea contribuţiei sindicale. Această contribuţie urmează a forma un fond separat utilizat pentru pregătirea, aplicarea şi desfăşurarea negocierilor colective, dialogului social, precum şi în alte scopuri stabilite prin acordul părţilor. Modul de administrare a fondului colectat se va stabili prin negociere între angajator şi organizaţiile sindicale afiliate Federaţiei SANITAS din România
Acest lucru il stiu, dar eu intrebam de baza legala adica lege, ordonanta. Contractul individual de munca are carecter de lege? Eu stiu ca contractul individual de munca este incheiat in baza legilor emise de ministerul muncii deci nu are caracter de lege, iar ceea ce prevede sindicatul sanitas sunt negocieri cu ministerul muncii iar daca ministerul aproba se emite lege, ordonanta daca nu se aproba nu se emite nimic indiferent de ceea ce spune sindicatul.
Baza legala o constituie chiar Contractul Colectiv de Munca sus mentionat,pt. ca in cf. cu art.229(4)Codul Muncii, "Contractele colective de munca, incheiate cu respectarea dispozitiilor legale, constituie legea partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sindicat nelapop nelapop Este corect sa ne retina 0,66% din salariul de incadrare ,contributie care sa formeze un fond pt sindicatul Sanitas? EU FACAND PARTE DIN ALT SINDICAT !Cotizez ... (vezi toată discuția)
Nemembrii de sindicat platesc fond negociere laura1964 laura1964 Buna ziua . Va rog sa-mi spuneti daca este legal ca unitatea sa opreasca fond de negociere nemembrilor de sindicat si daca este legal conform carei legi. (vezi toată discuția)
Ccm otto2009 otto2009 Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Exista baza legala in care sa se stipuleze oprirea unei cotizatii la nemembrii de sindicat??Va multumesc1 (vezi toată discuția)