avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Contract Drepturi de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Contract Drepturi de autor

Buna Ziua.
As dori sa stiu:
-- daca in cazul unei colaborari pentru realizarea unui scenariu de film intre doi cetateni ( persoane fizice,evident) de nationalitate diferita ( unul roman,celalalt american) este nevoie sa existe doua contracte de colaborare: unul scris in limba engleza,celalalt in limba romana sau e de ajuns doar unul scris in limba engleza?
-- ce proceduri trebuiesc indeplinite dupa semnarea contractului: autentificare la notar? Mai este nevoie de ceva? Contractul trebuie sa contina vreo "girare" a unei alte institutii ( prin stampila sau orice altceva) inainte de semnarea lui sau validarea lui se face dupa ce contractul a fost completat si semnat? Si daca e asa: Care sunt procedurile care trebuie facute dupa completarea si semnarea lui,exceptand copia legalizata la notar?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MariusRica , utilizator 15:53, 1 August 2012
trebuie sa existe un singur contract. in contract se va prevedea pe langa drepturile, obligatiile si garantiile partilor si legislatia aplicabila (romana/engleza) iar contractul poate fi bilingv romana/engleza dar trebuie sa se prevada care este limba care conteaza in interpretarea clauzelor contractuale si modul de solutionare a disputelor.
-in functie de obiectul contractului si legislatia aplicabila se vor stabili si conditiile de forma ale contractului (ex.legalizare in fata notarului)

-totusi avand in vedere ca acest contract este o colaborare pentru un scenariu de film, dpdv al legii romane, semnatura partilor este suficienta. DPDV al legii americane, nu stiu ce sa va spun. Daca valoarea contractului este f mare, va sugerez sa alegeti arbitrajul ca metoda de rezolvare a disputelor.

concluzionand, va recomand sa apelati la un avocat si sa-i prezentati intrega situatie de fapt. acest contract cu element de extraneitate prezinta niste probleme speciale care nu pot fi rezolvate pe forum. sfatul unui specialist pentru a va putea apara interesele in contract, este vital.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2012
edipav, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru raspuns!

Acest contract arata cam asa:
- [ link extern ]
Daca e nevoie de o traducere,o sa o postez.
Contractul prevede si acopera in mare parte drepturile,obligatiile si garantiile partilor,plus,dupa cum am spus,Romania si USA sunt parti ale Conventiei de la Berna ceea ce e cu atat mai bine.
As fi curios daca elementele de extraneitate pot sa ii dea ocazia uneia dintre parti sa incalce drepturile de autor ale celeilalte sau aceste elemente au mai multa treaba cu locul semnarii contractului,aplicarea legii,conflicte ale legii,etc si pot usura renuntarea uneia dintre parti in a mai colabora in scrierea lui.

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2012
MariusRica, utilizator
personal mi se pare un contract foarte slab care nu acopera drepturile dvs. In alta ordine de idei, din economia prevederilor contractuale rezulta ca acest contract ar fi guvernat de legea americana (contractul prevede ca opera se va inregistra la Writers Guild of America iar disputele se vor solutiona pe calea arbitrajului conform regulilor Writers Guild of America)

mi se opare dezavantajos in sensul ca o eventuala disputa se va solutiona in USA dupa niste proceduri de arbitraj care nu le cunoasteti. Mai mult o disputa ar implica costuri mari ptr dvs (avocat din USA, plata arbitri, etc). Pe de alta parte solutionarea unei dispute in USA este mai usor de executat in cazul in care dvs castigati.


pentru a evita toate aspectele neplacute ce se pot ivi cu privire la executarea obligatiilor contractuale, va sfatuiesc sa apelati la un avocat specializat. Repet- asemenea probleme nu pot fi rezolvate pe forum
O.K. Va multumesc foarte mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arbitraj in limba engleza? zanabuna zanabuna Stie cineva daca la Curtea de Arbitraj Coemrcial international din Bucuresti, servciile arbitrale se pot oferi si in engleza, daca asta e vointa ... (vezi toată discuția)
Cetatenie romana pentru ucraina marius0957319989 marius0957319989 Buna seara,am depus actele pentru cetatenia romana si in cateva luni urmeaza sa depun juramantul de credinta fata de Romania.Vroiam sa stiu daca e obligatoriu ... (vezi toată discuția)
Extrateritorialitatea legii civile aidu aidu Asta e cea mai interesanta intrebare: Am negociat un contract de munca in Germania, cu un angajator germano-englez,Locul muncii fiind in Anglia, L-am semnat ... (vezi toată discuția)