avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua! Initial am cerut revenirea la numele de fata,apoi am facut recurs pt.pastrarea numelui avand in vedere prejudecatile din Romania,pt.a fi pe acelasi nume cu fiul meu..Divortul s-a pronuntat in iunie 2011,termenul de judecata pt.recurs a fost iunie 2012,in iunie am depus declaratia notariala a fostului sot ca e de acord cu pastrarea numelui,dar nu ne-am prezentat asa ca s-a mai dat un termen,04.2012.In schimb,fostul sot nu plateste pensie alimentara.Cum pot sa-mi drepturile copilului,avand in vedere ca tatal lui profita de faptul ca sentinta nu e inca definitiva.Deci recursul e doar pt.pastratrea numelui si judecatoria nu o definitiveaza inca.
Acum are depusa plangere pt.abandon,de la procuratura si la politie o dau cu sucita ca nu e definitiva sentinta.
Cum pot sa-i obtin rapid drepturile banesti ale copilului???
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Filip Alexandru , utilizator 14:33, 31 Iulie 2012
Puteti apela la solutia ordonantei presidentiale reglementata in art 581-582 Cpc
Art. 581
Instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara, precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.
Cererea de ordonanta presedintiala se va introduce la instanta competenta sa se pronunte asupra fondului dreptului.
Ordonanta va putea fi data si fara citarea partilor si chiar atunci cand exista judecata asupra fondului. Judecata se face de urgenta si cu precadere. Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonantei se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.
Ordonanta este vremelnica si executorie. Instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea unui termen.

Art. 582
Ordonanta este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare, daca s-a dat cu citarea partilor, si de la comunicare, daca s-a dat fara citarea lor.
Instanta de recurs poate suspenda executarea pana la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cautiuni al carei cuantum se va stabili de catre aceasta.
Recursul se judeca de urgenta si cu precadere, cu citarea partilor. Dispozitiile Art. 581 alin. 3 referitoare la amanarea pronuntarii si redactarea ordonantei sunt aplicabile.
Impotriva executarii ordonantei presedintiale se poate face contestatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala otto2007 otto2007 Buna ziua, Care este procedura in ceea ce priveste ordonanta prezidentiala? Stiu ca se judeca in regim de urgenta. Ma puteti ajuta? (vezi toată discuția)
Pensia alimentara FURDI74 FURDI74 buna....sotia mea este separata de mine de citeva luni.,,,,copilul in virsta de 10 ani este la mine......ea nu este interesata mai deloc de copil,nu il ajuta ... (vezi toată discuția)