avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanta presedintiala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanta presedintiala

Buna ziua,
Care este procedura in ceea ce priveste ordonanta prezidentiala?
Stiu ca se judeca in regim de urgenta.
Ma puteti ajuta?
Cel mai recent răspuns: otto2007 , utilizator 17:26, 31 Martie 2012
Art. 581
Instanţa va putea să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întîrziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
Cererea de ordonanţă preşedinţială se va introduce la instanţa competentă să se pronunţe asupra fondului dreptului.
Ordonanţa va putea fi dată şi fără citarea părţilor şi chiar atunci când există judecată asupra fondului. Judecata se face de urgenţă şi cu precădere. Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordonanţei se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare.
Ordonanţa este vremelnică şi executorie. Instanţa va putea hotărî ca excutarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea unui termen.

Art. 582
Ordonanţa este supusă recursului în termen de 5 zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.
Instanţa de recurs poate suspenda executarea până la judecarea recursului, dar numai cu plata unei cauţiuni al cărei cuantum se va stabili de către aceasta.
Recursul se judecă de urgenţă şi cu precădere, cu citarea părţilor. Dispoziţiile art. 581 alin. 3 referitoare la amânarea pronunţării şi redactarea ordonanţei sunt aplicabile.
Împotriva executării ordonanţei preşedinţiale se poate face contestaţie.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
themis, utilizator
multumesc.
Daca inteleg bine, instanta se pronunta dupa primul termen pe ordonanta si da termen pentru fond. Sau poate da acelas termen si pt ordonanta si pt fond?
Stimat forumist,

Poate v-ar fi util și articolul acesta:
www.avocatnet.ro/content/art...

Cu stimă.
otto2007 a scris:
Daca inteleg bine, instanta se pronunta dupa primul termen pe ordonanta si da termen pentru fond.

Instanta sesizata cu judecarea cererii de ordonanta presedintiala nu poate acorda termen pentru judecarea fondului cauzei intrucat fondul si cererea de ordonanata presedintiala se judeca separat, in dosare distincte.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara lilianabh lilianabh Buna ziua! Initial am cerut revenirea la numele de fata,apoi am facut recurs pt.pastrarea numelui avand in vedere prejudecatile din Romania,pt.a fi pe acelasi ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara FURDI74 FURDI74 buna....sotia mea este separata de mine de citeva luni.,,,,copilul in virsta de 10 ani este la mine......ea nu este interesata mai deloc de copil,nu il ajuta ... (vezi toată discuția)