avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Persoana contractuala la o institutie publica indeplineste varsta de pensionare, dar nu are indeplinita si stagiul minim de cotizare pentru pensionare.
Aceasta persoana are dreptul sa lucreze in continuare pana la indeplineste si conditiile pentru stagiul minim de cotizare?
Legea 53/2003
Art.56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:20, 3 August 2012
Corect, pentru a primi o pensie trebuie sa aiba stagiul minim de 15 ani.
Conditiile date in Codul muncii sunt simultane, este necesara atat varsta standard cat si stagiul minim pentru incetarea de drept a CIM.
1. Daca nu indeplineste concomitent cele doua conditii (varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare) nu poate fi pensionat in baza art.56(1), lit.c) din Codul muncii.

2. - Asadar ii poate fi mentinut CIM pana va indeplini si stagiul minim de cotizare.
- Ii poate inceta CIM din intiativa salariatului sau a angajatorului dar pentru alte motive decat cel de indeplinire a conditiilor de pensionare pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare teodoras teodoras Buna Ziua, Pentru o persoana care implineste in 03.02.2014 varsta de 60 ani, fara a avea sagiul minim de cotizare (are numai 11 ani lucrati) este legala ... (vezi toată discuția)
Continuare cim pana la comunicarea deciziei de pensionare ContSters229751 ContSters229751 5)Asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)