avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate firmele(patronii) care nu angajeaza persoane cu ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

firmele(patronii) care nu angajeaza persoane cu handicap

Sunt o persoana cu handicap accentuat,caut un loc de munca. Ma pot angaja? Ce se intampla cu firmele(patronii) care nu angajeaza persoane cu handicap?
Cel mai recent răspuns: LILIANA FLEANCU , Consilier juridic 00:27, 2 August 2012
legea 448/2006
Art 77 spune:
(3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa achizitioneze produse sau servicii de la unitati protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat in conditiile prevazute la lit. a).
Administratorii societatilor ar trebui sa valorifice servicii prestate de o persoana cu handicap, dar prea putini cunosc avantajele privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Nu cunosc dealtfel nici faptul ca de cele mai multe ori aceste persoane sunt foarte serioase in ceea ce fac, sunt responsabile si devotate locului de munca.

Va puteti prevala de prevederile art. 84, legea 448/2006 si s-ar putea sa nu mai fiti refuzat la angajare.
ART. 84
Angajatorii persoanelor cu handicap beneficiază de următoarele drepturi:
a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate şi achiziţionării utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu handicap;
b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, precum şi a cheltuielilor cu transportul materiilor prime şi al produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru muncă la domiciliu;
c) decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare şi orientare profesională şi de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap;
d) o subvenţie de la stat, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajare persoana cu handicap Mic Mihaela Mic Mihaela Buna ziua, as dori sa stiu ce facilitati avem de la stat in situatia in care angajam persoane cu dizabilitati. (vezi toată discuția)
Avantaje certificat de handicap michirec michirec Firma angajatoare, are vreun avantaj de a angaja un salariat cu certificat de handicap accentuat?Salariatul stiu ca este scutit de impozit. (vezi toată discuția)
Incadrare in munca persoana cu handicap Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Ma poate ajuta cineva, ce presupune sa angajam o persoana cu handicap, ce facilitati avem? Va multumesc frumos, (vezi toată discuția)