avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avantaje certificat de handicap
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avantaje certificat de handicap

Firma angajatoare, are vreun avantaj de a angaja un salariat cu certificat de handicap accentuat?Salariatul stiu ca este scutit de impozit.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:56, 10 Iulie 2009
1. Ar fi bine daca ati lua legatura cu Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap (la nivel local intrebati la Primarie)
si daca ati citi Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelo cu handicap.
2. Referitor la intrebarea dvs. va redau numai doua articole din legea 448/2006:
Art. 78. -(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti.
(2) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.
(3) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligaţii:
a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
b) să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la lit. a).
(4) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(5) Monitorizarea şi controlul respectării prevederilor alin. (2) şi (3) se fac de către Inspecţia Muncii.

Art. 84. - Angajatorii persoanelor cu handicap beneficiază de următoarele drepturi:
a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate şi achiziţionării utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu handicap;
b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, precum şi a cheltuielilor cu transportul materiilor prime şi al produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru muncă la domiciliu;
c) decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare şi orientare profesională şi de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap;
d) o subvenţie de la stat, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati angajator pt incadrarea persoanelor cu handicap marianicoo marianicoo de ce facilitati beneficiaza angajatorul daca incadreaza pers. cu handicap? ce sanctiuni risca daca nu incadreaza ? stie cineva care e procedura ? (vezi toată discuția)
Firmele(patronii) care nu angajeaza persoane cu handicap mihailescucr mihailescucr Sunt o persoana cu handicap accentuat,caut un loc de munca. Ma pot angaja? Ce se intampla cu firmele(patronii) care nu angajeaza persoane cu handicap? (vezi toată discuția)
Beneficii angajare persoane cu handicap smeagull smeagull Buna ziua, In cazul in care angajatorul (sc cu peste 50 de angajati) incadreaza in munca persoane cu handicap, dar sub procentul de 4% din totalul ... (vezi toată discuția)