avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Modificare locuinta
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Modificare locuinta

Buna ziua. Eu am cumparat o casa veche la tara si as vrea sa o prelungesc construind inca o camera. Am nevoie de autorizatie de la primarie pentru aceasta? Si daca nu, care ar fi demersurile pentru a o intabula in noua forma? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 09:08, 2 August 2012
Actele in baza carora se inscrie in CF o constructie sunt autorizatia de construire si procesul-verbal de receptie la finalizarea lucrarilor.
Ultimul act se solicita abia din 2001.
Pana in 2001 era suficienta autorizatia de construire.

In practica, in situatia in care nu exista aceste acte se procedeaza la inscrierea (in unele zone ale tarii se foloseste notiunea de "notare") in CF a casei in baza unei adeverinte de la primarie din care sa rezulte anul edificarii, suprafata construita/utila, persoanele care au edificat-o si au platit impozitul. Aceste informatii rezulta din istoricul de rol fiscal .
Puteti sa solicitati primariei sa treaca acele informatii pe certificatul fiscal sau intr-o adeverinta/
adresa.
In ultimul timp, aceasta adeverinta are denumirea de certificat de atestare a edificarii constructiei.
Fac precizarea ca aceasta adeverinta nu tine loc de act de proprietate ci poate fi folosita doar la inscrierea in CF pentru a se realiza publicitatea fata de terti.
Nici prin inscrierea in CF nu se obtine titlu de proprietate asupra constructiei.
Pentru aceasta trebuie sa intentati o actiune in instanta care sa aiba ca obiect accesiunea imobiliara.
Aceasta presupune ca proprietarul terenului devine proprietarul contructiei prin invocarea acestui mod de dobandire a proprietatii. Dar pentru a produce efecte ,este necesar ca accesiunea sa fie constatata de catre instanta de judecata.
Obligatoriu va trebuie autorizatie de constructie.Beneficiind de acest act pentru constructie veti avea automat si actele necesare pentru rectificarea din Cartea Funciara, respectand cerintele din acte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare constructie ladaru ladaru cum se poate intabula o constructie construita acum vreo 40 de ani fara autorizatie de construire, exista ceva lege care sa specifice ca o constructie care are ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca intr-o hotarare judecatoreasca definitiva scrie ... Stergarel Stergarel Buna ziua!Daca intr-o hotarare judecatoreasca definitiva scrie ceva care in contradictoriu cu ce scrie in cartea funciara a respectivului imobil,care act se ... (vezi toată discuția)
Act de proprietae COSTACHE AURORA COSTACHE AURORA As dori sa stiu care sunt actele care dovedesc proprietatea in situatia in care o persoana construieste un imobil pe un teren aflat in proprietatea sa. Conform ... (vezi toată discuția)