avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... conventie civila pentru femeie de serviciu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

conventie civila pentru femeie de serviciu

Buna ziua,
In situatia in care asociatia de proprietari incheie o conventie civila cu femeia de servici ,aceasta beneficiaza de vechime in munca, incepand cu data incheierii conventiei?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:53, 29 Octombrie 2012
Multumesc pentru raspunsuri...Din cate am inteles eu, incepand cu 01.07.2012 si la conventia civila se retin aceleasi impozite ca si in cazul contractelor de munca: impozitul de 16%, CAS, somaj, contributia la pensie..
@cami64
Se pare ca, confundati totul. Am spus doar CAS (contributie de asigurari sociale - 10,5%) si contributia la sistemul de asigurari sociale (sanatate - 5,5%).
Si impozit, 10% sau 16%, dupa caz, in functie de solicitarea contribuabilului (femei de servici).
Atat.
Ca sa nu derutam:
- CAS - contributie la fondul de asigurari sociale (pensii);
- CASS - contributia la fondul de asigurari sociale de sanatate (sanatatea, medicamente compensate, internare in spital, asistenta medicala in general).
cami64 a scris:
In situatia in care asociatia de proprietari incheie o conventie civila cu femeia de servici ,aceasta beneficiaza de vechime in munca, incepand cu data incheierii conventiei?

In situatia in care asociatia de proprietari incheie o conventie civila cu femeia de servici, incalca legislatia, deoarece, asa cum s-a explicat mai sus, activitatea unei femei de serviciu intr-o asociatie intra sub incidenta Codului muncii. Aceasta pentru ca femeia de serviciu lucreaza in subordinea unui anmgajator, realizeaza o activitate dependenta, repetitiva, permanenta... Ori conform legislatiei, se poate lucra pe baza unor conventii civile doar pentru activitati intamplatoare, ocazionale...
Restrictia este impusa de legislatia muncii si sanctionata de ITM.
Dupa cum stim contractele si conventiile civile, ca si cele de mandat, nu se inregistreaza la ITM si nici la alta institutie, ci doar la asociatie. Asa ca daca ati lucrat cu o persoana pe baza de conventie civila si ati platit contributia la pensii (CAS), aceasta se raporteaza de asociatie pe declaratia 112 si automat intra atat obligatia creata prin aceasta declaratie cat si suma achiata, in evidenta casei de pensii, iar persoana va beneficia de drepturi de pensie proportional cu timpul lucrar si cuantumul contributiei. Cei de la casa de pensii nu verifica daca omul a lucrat pe baza de CIM sau conventie, iar suma incasata de casa de pensii este egala la acelasi venit.

Dar asociatia poate avea necazuri daca cineva sesizeaza ITM-ul sau atunci cand, de exemplu femeia va trebui sa nasca si vrea sa intre in concediu de maternitate sau in concediu de crestere a copilului. atunci se trezeste ca a fost inselata, ca nu are dreptul la indemnizatii de maternitate sau de crestere a copilului... Iar asociatia poate fi obligata sa repare, sa plateasca...

Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
Adriantot, moderator
Daca am inteles bine in cazul unei Conventii civile incheiate de catre o firma cu o persoana fizica se retin la sursa impozit (10% sau 16%),sanatate 5.5% si CAS10.5%.
Pentru CAS se excepteaza de la obligatia retinerii la sursa in cazul persoanelor care au venituri din salarii sau pensii?

Alte discuții în legătură

Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)
Pensionari adminibuc adminibuc am preluat acest paragraf din ghidul asociatilor de proprietari 2013 imi puteti spune la ce se refera cand spune ca nu se va retine contrib.soc. ( o ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)