Bun ziua,
Am o mare nelamurire,azi am fost la judecatoria sect 3 pentru a investi o sentinta cu titlu executoriu si ce credeti ca am patit? D-na de la registratura mi-a spus ca pentru pensia alimentara nu este necesar sa investesc decizia cu titlu executoriu pentru ca aceasta este executorie de drept.Ce pot face pentru ca am nevoie de acest titlu intrucat birourile executorilor judecatoresti nu-l executa pe debitor fara acest titlu.Ce pot face in aceast sens?
Multumesc,
o sentinta executorie de drept se legalizeaza, sa poarte mentiunea definitiv si irevocabil, adica nu e nevoie de investire cu formula executorie. Este suficienta o cerere de legalizare, nu una de investire cu formula executorie, cred ca asta a vrut sa va spuna la registratura. Asa obtineti titul executoriu in baza caruia puteti merge la un executor judecatoresc si insistati sa deschida dosarul de executare silita.
aceeasi problema a existat si la investirea ordonantelor de plata (cred ca inca mai exista la J4 fata de celelalte sectoare). unele instante le investestec cu formula executorie, altele nu pentru ca sunt executorii.
executorii judecatoresti nu vor sa riste sa se respinga incuviintarea executarii silite pe acest motiv si sa va faca sa pierdeti timpul cu obtinerea unei hotarari care potrivit instantei de executare nu ar fi investita cu formula executorie desi trebuia si astfel nu poate fi pusa in executare. executorii vor sa elimine si riscul unei contestatii la executare prin care s-ar anula executarea pe acest motiv.
prin urmare, sunt doua variante daca vreti sa apelati la un executor:
1. depuneti cerere de investire cu formula executorie la registratura instantei si insistati sa va dea incheiere/ rezolutie de respingere judecatorul. vi se va da hotararea legalizata cu rezolutia de respingere sau cu o incheiere de respingere separata. va dura poate putin mai mult decat ar dura in cazul eliberarii unui alt titlu pentru a se pronunta judecatorul.
2. depuneti la executor hotararea legalizata si insistati sa ceara incuviintarea executarii silite in baza ei. daca se va respinge incuviintarea pe motiv ca nu este investita cu formula executorie, atunci va trebui sa recurgeti la varianta 1 si sa cereti iar executorului sa faca demersurile pentru incuviintare (sau in procedura incuviintarii vi se da termen si aveti timp sa obtineti investirea conform variantei 1).
mai exista varianta de a astepta 1 septembrie pentru intrarea in vigoare a art. 81 si 82 din Legea nr. 76/2012, care inlatura formalitatea investirii cu formula executorie, conform art. 5 din aceeasi lege.
in mod cert atunci executorul nu va mai pretinde hotararea investita cu formula magica in cauza.
Oug 119/2007
ENGFULL
am obtinut o ordonanta de plata in temeiul OUG 119 /2007
dupa expirarea celor 10 zile in care se poate face cerere de anulare , solicit instantei ... (vezi toată discuția)