avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minora de 1 an
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minora de 1 an

Buna ziua.
Imi puteti spune daca obtin in instanta custodie comuna, iar sotul nu imi da semnatura ca eu sa parasesc tara pentru a vizita bunicul matern, pot sa deschid un nou proces pentru exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti pentru fetita mea de 11 luni in prezent, avand ca motivatie ca ii ingradeste dreptul copilului de a mentine relatii personale cu bunicul matern?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:57, 2 August 2012
Conform NCC custodia este doar comuna , in afara faptului daca sotul este decazut din drepturile parintesti. Si da puteti face un nou proces dar, cred ca ar trebui sa va intelegeti amiabil pe aceasta speta deoarece amandoi aveti si drepturi si responsabilitati fata de copil. Poate daca ve-ti sti sa depasiti fiecare dintre d-vs orgoliile o sa puteti pleca cu semanatura de la el , legal mai ales daca va si intoarceti in tara ca tatal sa poata la randul lui sa-si exercite drepturile parintesti.
desigur. Era vorba doar de permiterea vizitarii.
@laura 1964
Conform NCC custodia este doar comuna , in afara faptului daca sotul este decazut din drepturile parintesti.



ART. 397
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.
ART. 398
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 43 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (2): art. 43 alin. 3 din Codul familiei

ART. 399
Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane
(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.
(2) Instanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau de către unul dintre ei.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 42 alin. 2 din Codul familiei
- alin. (2): art. 43 alin. 2 din Codul familiei

Considerati ca refuzul sotului de a-mi permite sa calatoresc cu fetita mea in afara tarii poate fi un motiv suficient de puternic pentru a obtine ulterior exclusivitatea cresterii copilului?
Refuzul sotului de a va permite sa calatoriti in opinia mea nu reprezinta un motiv pentru a obtine ulterior exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti.

Alte discuții în legătură

Incredintare tutela minor Stache Stache Care este sansa incredintarii custodiei copilului minor (obtinerii statutului de \\"parinte custodian\\")de catre instanta, nascut in urma unei relatii de ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor la notar Adeea Adeea Buna ziua. Sotul meu a cerut divort pe cale amiabila la notar insa noi avem un copil de aproape 2 ani. Eu vreau copilul sa ramana la mine insa situatia ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna sau exclusiva? Victoria2222 Victoria2222 buna ziua, as dori sa va intreb : in conditiile in care tatal vine in vizita la minor si incepe sa faca scandal: cearta, injuraturi la adresa mea..pot avea ... (vezi toată discuția)