avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificat de nastere

Buna ziua,ma numesc Adyna,am divortat in 2008.De atunci inca port numele fostului sot,neavan posibilitatea de a mi schimba buletinul.Am 2 copii cu actualul meu partener,nascuti in 2009 si 2011.Stam in spania,si pe certificatele lor de nastere figurez cu numele fostului.Ei au numele tatalui lor.Acum as vrea sa mi schimb numele si sa le fac lor certificatele de nastere romanesti.Cum trebuie sa procedez si pot avea probleme din cauza asta?Va multumesc anticipat-
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 15:46, 2 Septembrie 2012
În situaţia în care, la depunerea cererii de transcriere, se constată că au intervenit modificări la numele şi/sau prenumele titularului actului, faţă de documentele ce însoţesc cererea de transcriere, se solicit documente necesare clarificării neconcordanţelor.

În situaţia în care se stabileşte că în certificatul eliberat de autorităţile străine au fost înscrise date care nu concordă cu cele înscrise în registrele de stare civilă române, transcrierea se va face după îndreptarea erorilor de către autorităţile străine emitente. ..........Eu am ca dovada sentinta de divort,si nu mi vine sa cred ca e chiar asa mare problema.Ati reusit sa ma speriati din nou.
Daca certificatele s ar rectifica ,ar insemna ca si in certificatul de nastere al copilului din casatoria anterioara ar trebui sa mi schimb numele dupa divort.

E o diferenta intre cele doua situatii si bineinteles ca nu veti rectifica certificatul primului copil, numele dvs in momentul inregistrarii nasterii era chiar acela din buletin. Acum, cf hotararii de divort, cand ati inregistrat copiii, numele dvs era in realitate altul fata de cel din buletin.
Copiii nu vor ramane cu acele certificate pt ca la data nasterii lor, pe dvs ca mama nu va chema cum le scrie lor in certificat.
Veti parcurge procedura descrisa de @yvk
Ce important e un buletin facut la vremea lui..:)

Dupa divort aveati termen de 15 zile sa va schimbati actul de identitate. Daca ati preferat sa incalcati legea si mai mult sa va declarati cu un nume fals, pentru ca in conformitate cu actele pe care le aveati nu-l mai purtati, inseamna ca va asumati si responsabilitatea de a rectifica situatia creata. Desigur puteti sa declarati ca nu ati avut cunostinta despre aceasta dar legiuitorul nu o sa va ierte. Orice functionar care va avea in mana actele dvs. si confrunta data divortului cu data nasterii copilului isi poate da seama cu usurinta ca nu este corect sa va aprobe transcrierea certificatului, ci mai intai trebuie sa va indrume la institutia emitenta a certificatului, adica cea din Spania, unde se procedeaza la fel ca si la noi, adica se rectifica numele dvs, va elibereaza un nou certificat , cu numele dvs.corect de aceasta data, dupa care va adresati la starea civila pentru transcriere. Daca va ajuta cu ceva nu e prea deranjant , nu trebuie decat sa faceti o cerere la primaria de la locul nasterii copilului, unde veti depune actele doveditoare si veti spune ca nu ati stiut nimic de actiunea sotului. Ne-ati cerut opinia, nu am facut decat sa ne dam parerea cum am stiut mai bine pentru ca dvs. sa intrati in cel mai scurt timp in legalitate si mai ales pentru a nu avea probleme pe viitor. De multe ori apar complicatii ulterioare in privinta intocmirii actelor pe un nume, dupa care este mult mai costisitor si stresant sa le aduci din nou la un numitor comun. In Romania, daca nu va ia nimeni in spatiu, puteti solicita eliberarea unei carti de identitate provizorii pe motiv lipsa acte spatiu, dupa care la locul de domiciliu solicitati transcrierea. Succes!
nu am avut nevoie de nimic din ce mi ati zis.Mi le au facut pe baza hotararii de divort,fara sa mai schimb nimic.
Ultima modificare: Duminică, 2 Septembrie 2012
Ares-3, moderator
Daca vi s-au emis certificate romanesti copiilor cu numele din sentinta, desi in certificatele spaniole si in cartea de identitate aveti inca numele fostului, actele vi s-au emis cu incalcarea legii. Cererea si declaratia cu ce nume le-ati completat?

Alte discuții în legătură

Inscriere casatorie si divort in romania cristiancosmin cristiancosmin buna. am o problema si sper sa ma puteti ajuta. eu locuiesc din 2002 in spania. m-am casatorit in barcelona cu o spaniola in 2003 si m-am divortat in 2010 dar ... (vezi toată discuția)
Copil născut în spania, cu alt tată decât soțul mamei cum se obține certificatul de naștere românesc? cristinaflorentin cristinaflorentin Buna ziua eu sunt casatorita dar nu mai stau cu fostul sot,am alta relatie ce a rezultat un copil,acesta find nascut in Spania a putut fi recunoscut de tatal ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania - alt tata decat sotul mamei iuli_mete iuli_mete buna ziua Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e ... (vezi toată discuția)