avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,

Va rog frumos sa-mi spuneti de ce documente am nevoie pentru o succesiune. Este vorba de un apartament de 3 camere semi-decomandat, situat intr-un bloc construit in 1969. La succesiune participanti sunt: doi copii majori si sotia defunctului.
In plus daca stiti cumva, cu aproximatie, ce suma trebuie platita pentru aceasta succesiune.

Multumesc anticipat pentru amabilitate.
Dana
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:42, 6 August 2012
Va duceti la un notar cu certificatul de deces, cu presupusii mostenitori, cu actele lor de stare civila, certificate de nastere, de casatorie, actele bunurile pe care doriti sa le impartiti si vorbiti acolo cu notarul .
Documente necesare pentru deschiderea succesiunii:
Certificatul de Deces
Actele de stare civila (certificate de nastere & certificat de casatorie) - prin care se face dovada calitatii de mostenitor.
Testament (Legat universal sau particular) - daca este cazul
Titlurile de proprietate ale defunctului (contracte de vanzare cumparare, donatie, certificate de mostenitor, etc.) - reprezinta actele de baza ale masei succesorale.
Certificat de atestare fiscala (eliberat de Directia Taxe si Impozite din sectorul in care a fost inregistrat decesul).
Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici).

Important! Desi transcrierea (intabularea) Certificatului de Mostenitor nu este obligatorie (si nici ceruta de toate Birourile de Carte Funciara), rectificarea de rol este obligatorie (se efectueaza la Directia Taxe si Impozite, in termen de 30 de zile de la data eliberarii certificatului de catre biroul notarial public).

Cotele sunt:
1/4 sotia supravietuitoare
3/4 copii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat costa o succesiune? mitach mitach Buna ziua.In 2005 bunicul meu a decedat.Succesiunea nu a fost facuta inca.As vrea sa va intreb cam la ce sume se ajunge cu o succesiune? Poate imi mai dati un ... (vezi toată discuția)
Succesiune costelmacovei costelmacovei buna ziua va rog sa-mi spuneti care sunt pasii pentru a face succesiunea a 6 ha de pamant mentionez ca parintii nu mai sunt in viata de multi ani iar ... (vezi toată discuția)
Acte pentru deschidere succesiune cosmin201333 cosmin201333 Am aflat in urma cu 2 zile de moartea surorii bunicii mele, care a survenit in decembrie 2013. In conditiile in care parintii si bunicii mei sunt decedati si ... (vezi toată discuția)