avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Respingere plangere impotriva ordonantelor procurorului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Respingere plangere impotriva ordonantelor procurorului

Buna Ziua,

Sunt parte vatamata intr-un dosar lucrat "foarte bine" de catre un procuror asa incat sa scoata nevinovati doi infractori. Am mers pe calea legala, plangere prim-procuror, plangere la judecator.

La prim-procuror ma asteptam sa respinga deoarece, sunt convins ca el a "rezolvat" dosarul, dar la judecatorie nu ma asteptam sa nu se vada evidenta faptelor.

Pe scurt procurorul a eliminat martorii de la locul evenimentului si a luat in considerare la dosar numai declaratiilor unor prieteni ai celor 2 infractori, care de altfel nici nu au fost prezenti la fata locului. Pe metoda asta cred ca si Anders Brevikh ar scapa.

Problema este ca la audierea judecatorului, acesta nu a ascultat si varianta mea, desi legea cere asta (art 278 cpp), judecatorul a ascultat doar declaratiile avocatului meu, dar nu si a mea ca parte vatamata.

Intrebarea mea este daca se poate depune pe acest motiv o cere de anulare a deciziei si de rejudecare a cauzei (practic nu s-a respectat procedure) ? Ce alte cai de atac mai exista ?

Cu stima,
Un cetatean furat la propriu de o justitie corupta si/sau incompetenta !
Ceea ce s-a judecat a fost o plangere si nu fondul cauzei... deci logic ca nu se poate obtine o rejudecare a cauzei odata ce aceasta nici nu s-a judecat.Decizia de respingere data de judecator este definitiva conform art278 indice1 alin10.Imi pare sincer rau si sunt profund dezamagit cand aud astfel de situatii...

Eu in locul dv as face o plangere penala la parchetul superior impotriva acelui procuror deoarece a savarsit un abuz in serviciu contra intereselor persoanelor-art 246 cpenal.Nu cred ca se obtine mare lucru dar macar faceti ceva,e mai bine decat nimic.
Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
ContSters258804, utilizator
Daca au existat martori la fata locului acestia trebuia sa fie audiati.

Depinde insa sa nu fi fost vorba de o fapta care sa nu constituie infractiune.

Ar fi recomandabil sa relatati in ce au constat faptele respective pentru a se putea intelege despre ce este vorba.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Ma refeream la o rejudecare a plangerii, pentru ca nu s-a respectat procedura !

Este vorba despre o vatamare corporala grava petrecuta intr-un magazin, unde vanzatoarea, patronul si un client au declarat ca am fost agresat de 3 persoane, iar cativa prieteni ai acestor infractori au declarat ca doar unul dintre infractori m-a agresat si ca ceilalti doi au ajuns dupa consumarea evenimentelor. Martorii agresorilor nici macar n-au fost la fata locului. Procuroul a eliminat din dosar marturiile veridice dar le-a inclus pe cele mincinoase si a trimis in judecata numai pe unul dintre cei trei.

La dosar exista si certificat medico-legal cu 100 zile de ingrijire.

Mi se pare incredibil cum 1 procuror poate sa scape doi infractori de zile grele de puscarie, si legea in Romania sa accepte asa ceva fara nicio posibilitate de recurs sau de altceva.

Cu stima,
Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
robdum, utilizator
Va impartasesc frustrarea!Asa cum v-am spus decizia de respingere este definitiva dar asta nu va impiedica sa faceti o noua plangere la parchetul superior in care sa va indreptati impotriva procurorului si celor 2 faptuitori.daca se dovedeste mizeria facuta de procuror,cu siguranta cei pe care i-a scapat vor raspunde si ei.
Potrivit disp. art. 278 C.p.p., plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de de procuror se rezolva de prim-procurorul parchetului, iar art. 278 1 C.p.p. prevede ca dupa respingerea acestei plangeri persoana vatamata precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate, pot face plangere la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta.
Legea prevede astfel o etapa obligatorie prealabila sesizarii instantei, si anume sesizarea prim-procurorului parchetului.

In cazul dvs.....

1. Plangere la CSM pentru abuzurile efectuate in cauza.
2. Hotararea data fara respectarea procedurilor instantei de judecata precum si toate actele intocmite fara respectarea procedurii penale, sunt lovite de nulitate ( conf art. 197 C.P.P. - vechi - nu stiu daca acum e acelasi articol )
3. Plangere la Primul procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel, singurul abilitat sa cerceteze infractiunile savarsite de politisti, procurori, judecatori......

Cu siguranta acesta o va dirija la parchetul competent. Dar una e sa depuneti dvs. acolo si alta e sa vina ...."de sus" ...Nu ? ;)

Sa vedeti ce o sa intre domnii in viteza....ca Spydy Gonzales.... :D

Plus ca e vorba de distrugere de probe....
Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
Krissia ., Alte profesii

Alte discuții în legătură

Drepturi procesuale dangisca dangisca In 2011 am facut plangere penala impotriva unui ofiter de politie pentru abuz in serviciu. Cu toate ca inscrisurile sun clare din punctul meu de vedere, ... (vezi toată discuția)
Raspuns plangere impotriva rezolutei justlegal justlegal Am facut plangere impotriva unei rezolutii. As vrea sa stiu ce trebuie sa fac daca nu am primit nici un raspuns timp de 30 de zile. Stiu ca termenul este ... (vezi toată discuția)
Conexare dosare dangisca dangisca In 2011 am facut plangere penala la PCA Bucuresti pentru abuz in serviciu unui politist. Plangerea a fost respinsa cu drept de plangere la procurorul general ... (vezi toată discuția)