avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire testament legatar universal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire testament legatar universal

Sotul prin testament, incheiat la notar, m-a desemnat mostenitor legatar universal conf art. 1055 Cod Civil (nu avem copii). In acest caz as dori sa stiu daca rudele (parinti, frati) mai au dreptul la o cota parte din mostenire sau testamentul ma apara de ei si cum pot face succesiunea dupa decesul lui ?
Mentionez ca mostenirea este apartamentul in care am trait cu sotul si l-am cumparat impreuna cu sotul in timpul casniciei.
Cel mai recent răspuns: magdalena46 , utilizator 20:49, 7 August 2012
Da, părinţilor le este recunoscut prin lege dreptul la rezerva succesorală, în cote de jumătate dacă ambii sunt în viaţă şi de un sfert dacă este doar unul în viaţă . Aceştia ar putea ataca testamentul .
Oricum , jumătatea dvs. din dreptul de proprietate vă revine de drept, iar pentru partea soţului, veţi putea beneficia de tot după cum , la data decesului, vor exista moştenitori rezervatari în viaţă , fie de tot , fie de o anumită cotă.
Daca parintii sunt in viata ei sunt mostenitori rezervatari pot cere reductiunea testamentului pt ce le incalca rezerva succesorala. Apartamentul fiind bun comun, la un eventual deces al sotului in masa succesorala va intra cota de 1/2 din imobil, restul apartinand dvs.
Dupa decesul domnului va prezentati la notariat dezbateti succesiunea iar in cadrul dezbaterii parintii sotului vor da sau nu acea declaratie ca sunt de acord cu testamentul si nu ver reductiunea lui sau cer reductiunea acestuia....
Multumesc frumos pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Succesiune sotie testament in concurs cu parintii defunctului loulouRO91 loulouRO91 Buna ziua, Mama mea e desemnata legatar universal prin testament de catre sotul ei. In urma decesului sau, sotia merge la notar pentru deschiderea ... (vezi toată discuția)
Succesiune (mostenire) rogoja-dumitra rogoja-dumitra BUNA ZIUA Am un testament autentificat de un notar public in anul 2009 Unchiul meu(fratele mamei mele) impreuna cu sotia lui, nu au avut copii, au ... (vezi toată discuția)