avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... verificare rucsac
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

verificare rucsac

Buna ziua!

Vad ca in anumite supermarket-uri din Romania exista o practica care nu mi se pare a fi cu totul legala.
Sa zicem ca intri in supermarket, nimeni de la instrare nu iti zice nimic, tu ai un rucsac in spate ( ai venit de la sport de exemplu), cumperi ce ai de cumparat, ajungi la casa, unde platesti si acolo te roaga sa iti deschizi rucsacul sa il verifice.
Intrebi mirat "de ce?!" si ti se raspunde "ne cerem scuze, dar asa e regula".
In cazul in care refuzi, este chemat un om de la paza care te obliga sa deschizi rucsacul.
Sunt la randul meu curios si interesat cat de legal este acest lucru, aceasta verificare. In baza carei legi, angajatii unui supermarket pot sa imi ceara sa deschid geanta / rucsacul - proprietate personala - doar pentru ca sa observe dansii daca am furat sau nu ceva. Dupa parerea mea este un abuz care ar trebui sanctionat, dar astept si parerea dvs. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaipescar , utilizator 13:00, 8 August 2012
Unele magazine au niste dulapuri speciale unde iti depozitezi bagajul cu care ai venit.
Unele nu te lasa sa intri cu bagaje.
Poate tu esti o persoana onesta, insa sunt multe altele care nu sunt asa.
Daca nu vrei sa mai ai neplaceri de genul asta mergi fara bagaje la cumparaturi.
Cat despre legalitatea controlului efectuat de agentii de paza, nu este o lege anume, mai degraba politica de securitate a magazinului. Insa daca refuzi sa-i prezinti continutul bagajului agentului de paza, acesta poate chema politia. Atunci esti obligat de lege sa prezinti interiorul rucsacului.
Intrebarea a mai fost pusa pe forum, unul dintre topicuri este acesta:

www.avocatnet.ro/content/for...

Atributiile agentilor de paza sunt enumerate in art. 48 din Legea 333/2003 actualizata:
d) sa opreasca si sa legitimeze persoanele despre care exista date sau indicii ca au savarsit infractiuni sau alte fapte ilicite in obiectivul pazit, pe cele care incalca normele interne stabilite prin regulamentele proprii, iar in cazul infractiunilor flagrante, sa opreasca si sa predea politiei pe faptuitor, bunurile sau valorile care fac obiectul infractiunii sau al altor fapte ilicite, luand masuri pentru conservarea ori paza lor, intocmind totodata un proces-verbal pentru luarea acestor masuri;

Din aceeasi lege:
ART. 60
Constituie contravenţii la prezenta lege următoarele fapte:
e) încălcarea de către personalul de paza ori garda de corp a obligaţiilor prevăzute la art. 48-51;

Art. 61
Contravenţiile prevăzute la art. 60 se sancţionează după cum urmează:
c) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, contravenţia prevăzută la lit. e).

Se poate face plangere penala pentru abuz in serviciu si/sau reclamatie la ANPC.
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
Ares-3, moderator
Teoretic magazinul ar trebuie sa aiba afisate la intrare reguli cu privire la accesul in incinta suprafetei de expunere a produselor cu bagaje de mana, indiferent ca este rucsac, sacosa, geanta etc.
Daca nu au afisata o astfel de regula, daca la intrarea in suprafata de expunere a produselor clientul nu este informat ca nu are acces cu bagaj de mana, daca nu sunt puse la dispozitie dulapuri special amenajate pentru depozitarea acestor bagaje, controlul acestora la iesirea din suprafata comerciala este un abuz in serviciu.

Sunt de acord cu tot ceea ce s-a enumerat in mesajele trimise de cativa dintre dumneavoastra. Personal nu merg cu rucsacul la cumparaturi sau cu plasa, iar daca sunt nevoit las acel bagaj la intrare. Situatia era una observata in mai multe randuri in cadrul magazinelor in cauza, iar ceea ce m-a surprins a fost faptul ca un domn a fost obligat sa isi deschida diplomatul care continea diverse acte.
Ma gandesc ca ai dreptul la o anume intimitate si nu trebuie sa observe toata lumea care asteapta in spatele tau la rand, ceea ce ai tu in diplomat, rucsac, geanta etc.

Din acest punct de vedere consider ca se face un abuz, iar cu privire la reguli de acces, personal nu mi-au atras niciodata atentia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzul agentilor de paza din magazine - perchezitia corporala daciandax daciandax Buna ziua, Activitatea mea profesionala se desfasoara preponderent pe laptop motiv pentru care sunt nevoit sa il port in permanenta la mine, intr-un rucsac. ... (vezi toată discuția)
Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial ... cris2d2 cris2d2 Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial este acostata de paznic la iesire si somata sa-i arate continutul bagajului (sau este ... (vezi toată discuția)
Perchezitie rucsac agenti paza in supermarketuri sergiu03 sergiu03 Buna, Tocmai ce am avut o contra cu agentii de paza de la unul din miile de magazine MegaImage din Bucuresti. Mai pe scurt, magazinul in cauza este la ... (vezi toată discuția)