avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Abuzul Agentilor de Paza din magazine - perchezitia ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Abuzul Agentilor de Paza din magazine - perchezitia corporala

Buna ziua,
Activitatea mea profesionala se desfasoara preponderent pe laptop motiv pentru care sunt nevoit sa il port in permanenta la mine, intr-un rucsac. Nu imi permit riscul de a-mi abandona rucsacul la intrarea in magazin, chiar daca exista spatii speciale (dar care nu se pot incuia), de aceea intru cu el in spate. Pe tot parcursul vizitei mele in magazin rucsacul ramane in spatele meu fara a-l deschide.
Ieri am avut neplacuta surpriza sa fiu blocat la iesirea din magazin de doi agenti de paza care mi-au cerut sa le arat bagajul (dupa ce am iesit de la casa de marcat unde am platit produsele). Am refuzat .. dupa cateva minute de discutii agentul de paza a venit in spatele meu si a deschis fiecare buzunar al rucsacului, mentionand echipamentele descoperite. L-am rugat sa vizioneze inregistrarile de pe camerele de supraveghere dar a refuzat.
Toata discutia a avut loc in fata cumparatorilor, a angajatilor si a fiicei mele de 8 ani.
Actiunea lor a fost doar o demonstratie de forta pentru a-mi arata "cine este seful" .. pentru ca eu fac cumparaturi ZILNIC din acest magazin, inca de la infiintarea lui.
Ma simt extrem de umilit, consider a fi un abuz actiunea lor
Nu stiu ce ar trebui sa fac in continuare
Nu stiu ce lege (articol de lege) ar trebui sa invoc pentru a-mi apara demnitatea
Nu stiu ce lege trebuie sa analizez pentru a vedea care sunt drepturile si ingradirile meseriei de agent paza
si in fine .. nu stiu daca au ei dreptate sa ma perchezitioneze fara acordul meu, sau am eu dreptate sa protestez impotriva acestui comportament
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 14:13, 9 Mai 2012
Atributiile personalului de paza in aceasta privinta sunt stipulate in art. 48 din Legea 333/2003 - Paza obiectivelor:

d) să oprească şi să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârşit infracţiuni sau alte fapte ilicite în obiectivul păzit, pe cele care încalcă normele interne stabilite prin regulamentele proprii, iar în cazul infracţiunilor flagrante, să oprească şi să predea poliţiei pe făptuitor, bunurile sau valorile care fac obiectul infracţiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea ori paza lor, întocmind totodată un proces-verbal pentru luarea acestor măsuri;

Nu aveau dreptul sa va perchezitioneze, daca aveau suspiciuni ar fi trebuit sa anunte politia.

Pe net sunt multe articole in care a fost exprimat un punct de vedere oficial asupra acestei probleme pe care nu doar dvs. ati avut-o:


Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS), spune că, dacă paznicii unui magazin încalcă drepturile consumatorului, nerespectând prevederile articolului 48 din Legea 333/2003, pot fi sancţionați contravențional cu o sumă cuprinsă între 100 de lei și 300 de lei.

Oficialul APC spune, citând alineatul 2 din articolul 165 din Codul de Procedură Penală, că percheziţia corporală poate fi efectuată numai de organele judiciare sau de orice autoritate cu atribuţii în asigurarea ordinii şi securităţii publice și, prin urmare, paznicii angajaţi de comercianţi nu pot face acest lucru. Mai mult, trebuie respectată o procedură specifică şi trebuie încheiat un proces verbal .
Dacă agenții de securitate încalcă legea și verifică gențile clienților, oamenii care au suferit astfel de abuzuri ar trebui să facă o plângere la poliţie pentru a denunța astfel de practici.

Abuzurile angajaților care asigură paza în retail-ul autohton pot fi reclamate și în instanță, potrivit președintelui ANPCPPS:
''Toți consumatorii care consideră că demersurile personalului de securitate au fost abuzive pot sesiza conducerea unităţii comerciale şi a firmei de pază, pot depune plângere penală pentru săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu sau pot depune o reclamaţie la ANPCPPS. De asemenea, consumatorii, în cazul în care le-au fost aduse prejudicii sau solicită plata unor despagubiri pentru daunele morale suferite, pot da în judecată societatea care asigură paza.''

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificare rucsac mihaipescar mihaipescar Buna ziua! Vad ca in anumite supermarket-uri din Romania exista o practica care nu mi se pare a fi cu totul legala. Sa zicem ca intri in supermarket, ... (vezi toată discuția)
Furt Lady_in_red Lady_in_red Am facut cumparaturile la Auchan Constanta si m am dus si la raionul de make up....m am uitat ce noutati au aparut....mi am ales 2 produse si am continuat ... (vezi toată discuția)
Perchezitie intr-un hipermaket mfdunhill mfdunhill buna ziua, zilele trecute am fost invitat de catre personalul de securitate al unui hipermarket sa poftesc intr-o camera pe suspiciunea ca as fi facut ceva ... (vezi toată discuția)