avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Problema cu o ipoteca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Problema cu o ipoteca

Buna ziua! Am nevoie de un sfat in urmatoarea problema: sotul meu a facut o linie de credit si deoarece suma era destul de mare am girat cu apartamentul meu. In acest moment eu sunt nevoita sa vand apartamentul pentru a ma putea muta din oras (serviciul este in alt oras) dar evident nu pot din cauza ipotecii pusa pe apartament. In schimb m-am gandit la o solutie, care nu stiu daca este posibila, si anume, sa gireze socrii mei cu casa lor (care valoreaza de 4 ori mai mult decat apartamentul) si practic sa fie vorba de un schimb de giranti in acte, iar sarcina de pe apartamentul meu sa fie eliminata. Nu vreau sa discut cu banca decat atunci cand stiu ce drepturi am si ce posibilitati am in aceasta problema. Sotul meu a avut unele discutii cu ei din care nu a reiesit decat faptul ca in acest moment, din cauza crizei financiare, nu se fac nici un fel de tranzactii. Am incercat si varianta de a ipoteca casa socrilor la o alta banca pentru a restitui linia de credit dar tot din cauza crizei financiare nu se fac tranzactii. Ce este de facut in acesta situatie, in incercarea de a face un schimb de giranti?
Astept cu interes raspunsul dumneavoastra!
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: iulian.c , utilizator 11:18, 9 Iulie 2009
Ma revolta ce imi spuneti intrucat daca nu a existat nici un incident cu privire la achitarea ratelor nu ar trebui sa fie o problema sa schimbi garantia...Si contractul de credit cu garantie imobiliara este tot un contract astfel incat partile pot , de comun acord, renegocia clauzele. Am mai auzit desre astfel de situatii.Va sugerez sa incercati sa discutati cu banca, este dreptul dvs. NU cereti sa ridicati ipoteca ..ci oferiti la schimb o alta. De ce sa nu se poata? Urasc bancile....Aveti si drepturi , nu numai obligatii. Incercati sa le oferiti si rambursarea unei sume la momentul la care vindeti ( adica dupa schimbare)...si tineti-ma la curent cu ce ati mai facut, ma intereseaza.
Poate ca ar trebui sa le facem o sesizare la ANPC ca si asa ar trebui sa fie cu ochii pe ei...
succes
av. Ileana Schwarz
Buna ziua,

in principiu banca are dreptul sa fie sau nu de acord cu solicitarea dvs. Nu ii puteti sili sa faca aceasta inlocuire.
Pe de alta parte ei nu au niciun motiv logic sa refuze acest demers. Banca are mijloace pentru a se asigura ca cel de al 2 lea imobil este mai valoros decat primul ( au experti care sa verifice asta) , se pot asigura ca cel de al doilea imobil nu este grevat de sarcini si ca nu se afla intr-o situatie care ar putea sa ii impiedice pe ei sa il execute la un moment dat, daca s-ar impune.
In final este o chestiune de negociere in care va trebui sa le aratati ca ei nu au nimic de pierdut - costurile evident va apartin - ci ar putea castiga ceva (macar un client multumit). Nu sunt sigur ca oferta dvs de a achita in avans o suma ar fi ptr. ei ok avand in vedere ca daca le platiti in avans ei pierd bani ( multi) .

av. Costi Boncu
Va multumesc pentru promtitudine si pentru sfaturi. Sunt mult mai linistita stiind ca am aceasta posibilitate. Voi merge cat mai urgent sa discut acesta problema cu ei si voi reveni cu noile informatii.
Schimbarea garantiei este posibila, daca vrea banca (faceti solicitare scrisa, eventual trimiteti la centrala). Atentie ca veti avea costuri cu evaluarea noului imobil (casa socrilor) si incheierea noului contract de ipoteca la notar. In mod normal banca va face un act aditional la contractul initial de credit, in care se va mentiona despre schimbarea garantiei.

A doua varianta este de asemeni posibila - sa mergeti la o alta banca la care sa solicitati un credit garantat cu imobilul socrilor, in vederea refinantarii liniei de credit. Aceleasi costuri (evaluare imobil + contract ipoteca) dar atentie la comisionul de rambursare / refinantare.

Succes!
Buna ziua.
Legat de topicul - "Probleme cu ipoteca" va solicit atentia cu privire la urmatoarea speta:

CREDITORUL IPOTECAR perfecteaza un ctr de ipoteca cu GARANTUL IPOTECAR la un birou notarial trecand la Valoarea creantei garantate doua sume in RON.
Notarul redacteaza adresa de intabulare a ipotecii catre OCPI prin care solicita intabularea ipotecii in vederea garantarii doar a unei sume din cele doua, asa ca OCPI emite extras CF si Incheierea in care apare ca fiind garantata doar o suma (desi, repet, prin ctr de ipoteca partile au inteles sa instituie ipoteca pt garantarea a doua sume in RON).
Luand legatura cu OCPI, Creditorul Ipotecar a fost informat ca notarul nu a perceput taxele decat pt intabularea doar a unei sume din cele doua, prin urmare OCPI a intabulat ipoteca doar pt garantarea sumei pt care a primit taxa.

Fiind direct interesat, Creditorul Ipotecar a ales sa achite el taxa aferenta inscrierii celei de-a doua sume in CF si sa solicite OCPI intabularea ipotecii si in vederea garantarii acestei sume.

Va rog sa ma ajutati cu o solutie prin care Creditorul Ipotecar se poate indrepta impotriva notarului pt recuperarea taxei sus mentionate (temei legal, spete etc.)

Va multumesc si raman indatorat cel putin in aceeasi masura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Greseala notarului la intabularea unei ipoteci iulian.c iulian.c Buna ziua Va solicit atentia cu privire la urmatoarea speta: CREDITORUL IPOTECAR perfecteaza un ctr de ipoteca cu GARANTUL IPOTECAR la un birou notarial ... (vezi toată discuția)
Credit cu garantie imobiliara - girant mlehelsz mlehelsz Buna ziua, Tatal meu a decedat si era girantul cuiva, care si-a facut un credit mare cu garantie imobiliara. O parte din garantie face parte din ... (vezi toată discuția)
Proprire cont giranti anamaria30 anamaria30 buna seara!am un credit luat de la o banca,iar ca ipoteca am pus gaj apartamentul parintilor.in cele din urma am ajuns la executare,dar au pus proprire si pe ... (vezi toată discuția)