avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Greseala notarului la intabularea unei ipoteci
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Greseala notarului la intabularea unei ipoteci

Buna ziua
Va solicit atentia cu privire la urmatoarea speta:

CREDITORUL IPOTECAR perfecteaza un ctr de ipoteca cu GARANTUL IPOTECAR la un birou notarial trecand la Valoarea creantei garantate doua sume in RON.
Notarul redacteaza adresa de intabulare a ipotecii catre OCPI prin care solicita intabularea ipotecii in vederea garantarii doar a unei sume din cele doua, asa ca OCPI emite extras CF si Incheierea in care apare ca fiind garantata doar o suma (desi, repet, prin ctr de ipoteca partile au inteles sa instituie ipoteca pt garantarea a doua sume in RON).
Luand legatura cu OCPI, Creditorul Ipotecar a fost informat ca notarul nu a perceput taxele decat pt intabularea doar a unei sume din cele doua, prin urmare OCPI a intabulat ipoteca doar pt garantarea sumei pt care a primit taxa.

Fiind direct interesat, Creditorul Ipotecar a ales sa achite el taxa aferenta inscrierii celei de-a doua sume in CF si sa solicite OCPI intabularea ipotecii si in vederea garantarii acestei sume.

Va rog sa ma ajutati cu o solutie prin care Creditorul Ipotecar se poate indrepta impotriva notarului pt recuperarea taxei sus mentionate (temei legal, spete etc.)

Va multumesc si raman indatorat cel putin in aceeasi masura.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Stelea , Avocat 16:26, 9 Iulie 2009
Pentru taxa de publicitate imobiliara notarul nu este decat un intermediar in numele Agentiei nationale de cadastru si publicitate. Recuperarea taxei nu o puteti realiza decat de la partea obligata prin contract sa suporte cheltuiala cu taxele aferente contractului de ipoteca.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu o ipoteca whitetulip whitetulip Buna ziua! Am nevoie de un sfat in urmatoarea problema: sotul meu a facut o linie de credit si deoarece suma era destul de mare am girat cu apartamentul meu. ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca - procedura n_roxxanne n_roxxanne Va rog sa-mi spuneti pasii de urmat pentru radierea ipotecii dupa ce am achitat integral un credit ipotecar la casa.Multumesc frumos. (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca. onorariu notarial si taxa cf alina_valentina alina_valentina Buna ziua, As dori sa aflu cat este taxa notariala pentru radiere de ipoteca? Se poate efectua radierea de ipotedca si la alt notar decat cel care a ... (vezi toată discuția)