avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Privilegiul imobiliar si registrul de publicitate ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Privilegiul imobiliar si registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei

Buna ziua,

In conditiile in care trebuie sa depun o cerere pentru inscrierea unui privilegiu imobiliar in favoarea asociatiei de proprietari si nu detin nr. cadastral al apartamentului respectiv cum trebuie sa procedez?
Va rog sa ma indrumati ce pasi trebuie facuti si unde trebuie sa merg? Registrul de publicitate imobiliara este in cadrul judecatoriei (sector 3 in acest caz) sau unde?
Va multumesc!
L.C.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 20:00, 5 Iulie 2014
Privilegiul imobiliar se inscrie de presedintele asociatiei la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara si nu la Judecatorie.
Pana acum 2 ani am impus privilegii imobiliare cahiar daca nu stiam numarul cadastral; au cautat cei de la OCPI si-au completat pe cererile depuse. Dar anul trecut, la instituirea unui privilegiu, nestiind numarul cadastral, mi-au solicitat o taxa pentru pentru aceasta informatie ce era obligatorie. Nu am avut vreun caz in care apartamentul sa nu aiba numar cadastra, ci doar cazuri in care nu stiam eu acest numar.

M-a indus in eroare textul legii 230/2007 care spune: "(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari...".
Acum am inteles si stiu unde sa ma adresez.
Va multumesc frumos!
L.C.
Daca nu este intabulat, privilegiul se inscrie in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Revin cu detalii in ceea ce priveste inscrierea privilegiului imobiliar in favoarea asociatiei de proprietari, sperand ca informatiile vor fi utile celor care se regasesc in acesta situatie.
Prima cerere care se depune este cea de "existenta carte" + copia cartii de identitate a solicitantului anexata, costa 100 lei.
Termenul de solutionare este de 7 zile dar nu obligatoriu. Recomand prezentarea la OCPI pentru aflarea raspunsului dupa minim 10 zile. Daca mergeti in ziua programata este recomandat dupa ora 11.00. Eu am protestat sa-mi primesc rezolutia in data programata si acest lucru s-a intamplat la ora 12.00.
In conditiile in care imobilul/apartamentul respectiv are carte funciara deschisa se intocmeste a doua cerere pentru aflarea numarului cadastral + copia cartii de identitate a solicitantului anexata care costa de asemenea 100 lei.
Dupa ce se primesc cele doua informatii (in cazul primei, poate fi si "nu exista carte funciara deschisa", caz in care nu va fi nevoie de ce-a de-a doua cerere) se procedeaza la completarea formularului cerere, pentru inscrierea privilegiului care va avea anexate urmatoarele acte:
- cererea asociatiei de proprietari (cu numar de inregistrare) prin care se solicita inscrierea privilegiului imobiliar asupra imobilului x pentru suma de ... in favoarea asociatiei de proprietari pana la achitarea debitului de catre proprietar (original cu stampila asociatiei si semnatura presedintelui sau a imputernicitului)
- raspunsul privind existenta cartii funciare sau cel prin care se comunica numarul cadastral (copie)
- ultimele 3 liste de plata in original semnate si stampilate de administrator (+ fisa financiara a apartamentului respectiv)
- suma x, calculata procentual in baza debitului datorat de proprietarul apartamentului pentru care se instituie privilegiul imobiliar.
Aceasta din urma informatie am aflat-o la depunerea actelor si, stiind ca pentru asociatiile de proprietari, inscrierea privilegiului este scutita de taxe (conform Art. 51. aliniat 3 din L.230/2007) am contestat aceasta plata dar mi s-a raspuns ca din luna octombrie, conform noului cod civil, si asociatiile de proprietari trebuie sa achite aceasta taxa.

Cine are cunostinta de aceasta schimbare in ceea ce priveste plata taxei, poate completa postarea mea cu un articol de lege, cod de procedura civila sau orice act normativ care sa arate legalitatea incasarii acesteia de catre OCPI. (eu nu am gasit nicio trimitere catre noua reglementare)
L.C.

P.S.
Intr-adevar, daca nu exista carte funciara deschisa, inscrierea privilegiului se face in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni tot in cadrul OCPI.
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2012
Laura Ciobeica, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Update
Pentru ca a trebuit sa majoram valoarea pentru care am inscris privilegiul imobiliar, a fost necesara o noua cerere + delegatie din partea Asociatiei si surpriza, ultimele 3 liste de plata nu se mai depun in copie conforma cu originalul ci in original. Vestea buna este ca nu am mai platit nici-o taxa.
Sper sa fie de folos.
L.C.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registru transcriptiuni ursulina ursulina Bună ziua! Sunt ad-tor la o asociaţie de proprietari. Avem un ap.cu datorii la întreţinere, nu are deschisă cartea funciară şi de aceea trebuie să-i ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar asociatie de proprietari annutza0 annutza0 Buna seara! Asociatia de proprietari doreste inscrierea privilegiului imobiliar in cartea funciara a restantierilor. Din pacate nu se cunoaste numarul de ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar deltady deltady Buna ziua, am gasit cateva discutii legate de subiect, dar nu sunt lamurit. Se poate obtine un extras de carte funciara [b]colectiva [/b]pentru informare ... (vezi toată discuția)