avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... momentul inceperii executarii silite in NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

momentul inceperii executarii silite in NCPC

Avand in vedere deschiderea sectiunii privind NCPC, as vrea sa stiu opinii privind cand incepe o executare silita conform noului cod.

Dilema mea provine de la opinia unui profesor in ideea ca ar inceep prin depunerea cererii de incuviintare a executarii silite la instanta de executare.

Evident, nu sunt de acord. Initial m-am lovit de perceptia formata pe actualul cod in ideea ca orice executare silita incepe prin depunerea/ expedierea cererii de executare catre executorul judecatoresc.

Insa, am observat ca teza de mai sus era formata pe analogia cu inceperea procesului civil, prin depunerea/expedierea cererii de chemare in judecata la instanta.

Ori, acest rationament a picat in temeiul art. 187 NCPC- procesul incepe prin inregistrarea cererii la instanta. Ignor voit art. 3 din Legea nr. 76/2012, pentru ca ma intereseaza sa stiu cand incepe o executare potrivit NCPC.

Daca sesizarea instantei se face la data inregistrarii cererii de chemare in judecata, dobandind data certa, atunci simetria de alta data ar impune ca inceperea executarii silite sa se realizeze prin inregistrarea cererii de executare la executor. Aceasta inregistrare se face conform art. 655 NCPC prin incheierea executorului.

Prin urmare, inteleg ca potrivit NCPC, executarea silita incepe la data incheierii de inregistrare a cererii de executare si de deschidere a dosarului de executare. Indiferent cand a fost depusa/ expediata cererea de executare silita. Si in mod cert mai inainte de incuviintarea executarii silite.

Prin urmare, cand incepe executarea silita?

Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 17:42, 10 Aprilie 2015
Cererea depusa in termen atat la instanta cat si la organul de executare suspenda scurgerea termenului de prescriptie insa depinde ce se va intampla mai departe.

Spre exemplu, daca se depune o cerere la instanta dar nu se timbreaza conform legii aceasta se va anula.
Intr-o atare situatie nici suspendarea termenului nu va mai fi operanta.

Aceeasi poate fi situatia si in cazul in care se depune o cerere de executare silita se incepe executarea silita iar apoi survine perimarea.
In acest caz este ca si cum nu s-ar fi inceput executarea silita...desi s-a inceput...
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Spre exemplu, daca se depune o cerere la instanta dar nu se timbreaza conform legii aceasta se va anula.
Intr-o atare situatie nici suspendarea termenului nu va mai fi operanta.

Gresit, este o nulitate de forma, drept urmare opereaza suspendarea prescriptiei extinctive.
In plus, va opera suspendarea numai pe simplul motiv ca se introduse-se o cerere in instanta, poate chiar trimisa prin posta.
Ultima modificare: Marți, 14 August 2012
Quartila, utilizator
Eu cred ca este gresit ceea ce credeti dvs. si ar trebui sa va reconsiderati studiul pe acest aspect.
Orice cerere depusa ulterior dupa intervenirea termenului de prescriptie extinctiva in conditiile in care considerati gresit dvs. ( dupa anularea cererii depuse in termen ) nu isi va mai produce efectele juridice ca sa ma fac pe deplin inteles...
ioanacarp a scris:

Toate ar fi bune si frumoase daca nu ar exista art. 187 care imi spune ca procesul incepe prin inregistrarea cererii la instanta.

Cred ca va referiti, de fapt, la art 192. (NCPC rep)

Pe de alta parte, dupa 13 ani de practica, eu nu prea mai fac "tetrapiloctomie" sau depicarea firului in patru doar de dragul teoriei dreptului, ci atunci cand as avea vreun folos de tras. (sau, mai sugestiv exprimat, privind dinspre problema practica, trag spuza teoretica pe turta mea).

Prin urmare, am recitit mesajele dvs. incercand sa inteleg DE CE va intereseaza raspunsul la intrebarea teoretica din titlu.

Si am senzatia ca NU problema prescriptiei v-a indemnat sa adresati intrebarea, ci problema cheltuielilor de executare.

Pai atunci, iaca ce frumos graiste art 699 alin 2.

(2) Cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite sunt în sarcina debitorului urmărit, în afară de cazul când creditorul a renunţat la executare, situaţie în care vor fi suportate de acesta, sau dacă prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi ţinut să suporte cheltuielile de executare stabilite sau, după caz, efectuate după înregistrarea cererii de executare şi până la data realizării obligaţiei stabilite în titlul executoriu, chiar dacă el a făcut plata în mod voluntar. Cu toate acestea, în cazul în care debitorul, somat potrivit art. 667, a executat obligaţia de îndată sau în termenul acordat de lege, el nu va fi ţinut să suporte decât cheltuielile pentru actele de executare efectiv îndeplinite, precum şi onorariul executorului judecătoresc şi, dacă este cazul, al avocatului creditorului, proporţional cu activitatea depusă de aceştia.

Ultima modificare: Marți, 14 August 2012
romascanu, moderator
Multumesc pentru observatia privind renumerotarea articolelor, m-am uitat intr-adevar pe NCPC publicat inainte de 3 august. Prin urmare, discutam de actualul art. 192 alin. 2 care isi propune sa determine cand incepe un proces. Discutam de lipsa unui text expres care sa determine si cand incepe o executare silita.
Discutam de consecinte: stabilirea legii de procedura aplicabila conform art. 24 NCPC si poate alte efecte, cum ar fi cheltuielile de executare.
Alti utilizatori s-au gandit la prescriptie, dar in aceasta materie nu are nicio relevanta stabilirea momentului cand incepe o executare silita. Simpla depunere a cererii de executare, insotita de titlul executoriu, conform art. 708 alin. 1 pct. 2 NCPC intrerupe (nu suspenda) cursul prescriptiei executarii silite (mai putin daca executarea a fost respinsa prin incheierea executorului de la art. 664 alin. 1 teza finala, a fost anulata, a intervenit perimara sau renuntarea creditoului la executare).
Nu sustin ca topicul prezinta o deosebita utilitate practica. Poate la o modificare in viitor a NCPC ne vom pune problema carei executari se va aplica modificarea. Ma bucur insa sa observ ca nimeni nu e de acord ca o executare ar incepe prin incuviintarea ei de catre instanta.

Art. 669 alin. 2 pare a permite, inteleg eu din acel "dupa caz", cheltuielile de executare stabilite dupa inregistrarea cererii de executare silita (ca inainte nu pot fi stabilite) dar efectuate inainte de/cu inregistrarea ei. Ceea ce ar insemna poate recunoasterea implicita a existentei unei executari silite inainte de inregistrarea cererii de executare, prin simpla depunere a cererii de executare silita.

Oare nu mai mult incurca decat descurca existenta art. 192 alin. 2 NCPC? chiar aveam nevoie sa se stabileasca ca un proces incepe la data certa a efectuarii unei operatiuni de inregistrare a cererii de chemare in judecata?

Alte discuții în legătură

Solicitare de plata datorie dupa 12 ani mihaelamunteanu1986 mihaelamunteanu1986 Buna ziua! Mama mea a primit zilele trecute prin posta o foaie prin care i se cere plata unei datorii, din cate imi amintesc eu facuta la Altex in urma cu 12 ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare silita bogdandaniel87 bogdandaniel87 buna ziua, in data de 31.01.2018 am pramit la sediul firmei o instiintare de popriore pe salariu de la un birou executor in baza unei hotarari judecatoresti ... (vezi toată discuția)
Executare silita jidanu1977 jidanu1977 Buna ziua, Am sa expun mai jos un caz personal,pentru care as dori sa obtin niste sfaturi. In octombrie 2013 m-am trezit cu o executare silita la un credit a ... (vezi toată discuția)