avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... momentul inceperii executarii silite in NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

momentul inceperii executarii silite in NCPC

Avand in vedere deschiderea sectiunii privind NCPC, as vrea sa stiu opinii privind cand incepe o executare silita conform noului cod.

Dilema mea provine de la opinia unui profesor in ideea ca ar inceep prin depunerea cererii de incuviintare a executarii silite la instanta de executare.

Evident, nu sunt de acord. Initial m-am lovit de perceptia formata pe actualul cod in ideea ca orice executare silita incepe prin depunerea/ expedierea cererii de executare catre executorul judecatoresc.

Insa, am observat ca teza de mai sus era formata pe analogia cu inceperea procesului civil, prin depunerea/expedierea cererii de chemare in judecata la instanta.

Ori, acest rationament a picat in temeiul art. 187 NCPC- procesul incepe prin inregistrarea cererii la instanta. Ignor voit art. 3 din Legea nr. 76/2012, pentru ca ma intereseaza sa stiu cand incepe o executare potrivit NCPC.

Daca sesizarea instantei se face la data inregistrarii cererii de chemare in judecata, dobandind data certa, atunci simetria de alta data ar impune ca inceperea executarii silite sa se realizeze prin inregistrarea cererii de executare la executor. Aceasta inregistrare se face conform art. 655 NCPC prin incheierea executorului.

Prin urmare, inteleg ca potrivit NCPC, executarea silita incepe la data incheierii de inregistrare a cererii de executare si de deschidere a dosarului de executare. Indiferent cand a fost depusa/ expediata cererea de executare silita. Si in mod cert mai inainte de incuviintarea executarii silite.

Prin urmare, cand incepe executarea silita?


Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 17:42, 10 Aprilie 2015
As avea de facut urmatoarele remarci:
1.Introducerea unei cereri de chemare in judecata(chair daca vorbim de o cerere privind executarea silita) intrerupe-nu suspenda-prescriptia( vezi art.2.537 pct.2 Noul Cod Civil).
2.Prescriptia nu este intrerupta daca cererea de chemare in judecata a fost respinsa.anulata ori s-a perimat printr-o hotarare ramasa definitiva.{ vezi art.2.539(2) Noul Cod Civil.}.
3.Legea nu face distinctie intre nulitate de forma sau de fond in sensul ca,numai aceasta din urma ar suspenda prescriptia,de fapt intrerupe nu suspenda,sa avem totusi proprietatea termenilor,mai ales ca avocati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare de plata datorie dupa 12 ani mihaelamunteanu1986 mihaelamunteanu1986 Buna ziua! Mama mea a primit zilele trecute prin posta o foaie prin care i se cere plata unei datorii, din cate imi amintesc eu facuta la Altex in urma cu 12 ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare silita bogdandaniel87 bogdandaniel87 buna ziua, in data de 31.01.2018 am pramit la sediul firmei o instiintare de popriore pe salariu de la un birou executor in baza unei hotarari judecatoresti ... (vezi toată discuția)
Executare silita jidanu1977 jidanu1977 Buna ziua, Am sa expun mai jos un caz personal,pentru care as dori sa obtin niste sfaturi. In octombrie 2013 m-am trezit cu o executare silita la un credit a ... (vezi toată discuția)