avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor deces
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor deces

Buna ziua
In cazul in care un angajat moare iar parintii si un frate al decedatului lucreaza in aceeasi intreprindere, va rog sa-mi spuneti daca si parintii si fratele decedatului primesc ajutorul de deces de la intreprindere.
Intreprinderea respectiva nu are contract colectiv de munca, dar exista un act in care se specifica ca:
a) in cazul decesului salariatului sau sau rudelor acestuia ajutorul de deces se acorda potrivit L.294/2011 a bugetului asigurarilor de stat.
Ideea ar fi sa-mi spuneti daca ambii parinti si fratele vor primi o data ajutorul de deces pt decedat si inca o data pt ca le-a murit un membru de familie.
#-o#-o#-o#-o
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mariralu , utilizator 15:15, 10 August 2012

Daca un angajat moare atunci trebuie sa acordati ajutorul de deces de 2117 lei pe 2012 membrului de familie care a suportat ch de inmormantare in baza actelor depuse de acesta la soc.

La pct. 39 din norma legii 19/2000 se precizeaza ca ajutorul de deces se acorda pe baza urmatoarelor acte:
a) cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale;
b) certificat de deces - in original si copie;
c) actul de identitate al solicitantului;
d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator;
e) acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces;
f) certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca pe copil si data ivirii acesteia.



Pe originalul certificatului de deces scrieti pe spate ACHITAT , data + semnatura +stampila.

Potrivit alin.(2), se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:

a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate.
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste la pct.33 ca ajutorul de deces se acorda in cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului.
Asadar, in situatia data, ajutorul de deces se acorda asiguratului numai daca mama acestuia se afla in intretinerea sa si, totodata, mama nu avea un drept propriu de asigurari sociale.

Dovada ca membrul de familie s-a aflat in intretinerea asiguratului sau a pensionarului se face prin declaratie pe propria raspundere.


Acesta e ajutor de deces suportat de stat, banii se recupereaza de la stat .

Pentru ajutorul de inmormantare , suportat din fondul angajatorului stiu ca se acorda in baza contractului colectiv de munca un salariu mediu pe unitate ca ajutor pentru decesul salariatului la firma daca contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau in contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul ramurii din care face parte angajatorul nu contin prevederi mai favorabile.



Chiar nu stiu daca se acorda la toti membrii care lucreaza in aceeasi firma.
1. Ajutorul de deces se acorda de catre intreprindere (conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice) unuia dintre mebrii familiei celui decedat si apoi suma se recupereaza de la Casa de Pensii.

2. - Ajutorul de inmormantare se acorda in concordanta cu prevederile din CCM aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern sau, pur si simplu, din bunavointa angajatorului.


Mariralu:
Legea 19/2000 a fost abrogata cu data de 01.01.2011 de cand se aplica Legea 263/2010.
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc dl Tudor, nu stiam de abrogare.

Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
Mariralu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare marinela43 marinela43 :help:Buna ziua! Sunt d na Marinela din Salonta ,am 43 de ani si sunt in pensie de boala ! De aproape o luna mi a murit un baiat intr un accident tragic si de ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare o_palade o_palade Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai complicata. Tatal meu este infiat de la varsta de 4 ani. El (din partea mamei care l-a nascut) a mai avut doi frati ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces birta birta decedatul nu avea calitatea de asigurat nefiind nici pensionar fiind coasigurat al sotiei (sanatate )salariate beneficiaza de ajutor de deces si de unde precum ... (vezi toată discuția)