avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ajutor de inmormantare

Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai complicata.
Tatal meu este infiat de la varsta de 4 ani. El (din partea mamei care l-a nascut) a mai avut doi frati dar care din pacate au decedat. Acum mama lui care l-a nascut a decedat. De cand cei doi frati au decedat , noi am avut grija de ea, ea fiind bolnava de astm, îi duceam pastile in fiecare luna mai mult pe bani nostri pentru ca ea a avut doar o pensie de urmas de veteran de razboi de pe sotul ei de 10 lei pe luna pana acum 1 an. In prezent avea o pensie de 92 lei pe luna. Avand in vedere ca nu avea pe nimeni( cei doi frati inainte de a deceda erau divortati de sotiile lor iar copii lor nu au mai tinut legatura cu bunica lor), tot tatal meu a trebuit sa o inmormanteze pe baza ca vom primi ajutor de inmormantare. Dar surpriza,
cei de Casa de Pensii spun ca ea nu are dreptul la ajutor de inmormantare pentru ca nu a avut pensie de agricultor. Daca tatal meu care este pensionar acum ar cere acei 1/2 din ajutorul de inmormantare care se da pentru un membru al familiei, cei de la Casa de Pensii spun ca nu poate sa o primeasca pentru ca in acte nu are nici un grad de rudenie cu ea. Oare cine trebuia sa o inmormanteze (sau poate dupa Statul Roman trebuia sa o lasam neinmormantata) pentru a putea beneficia de ajutor de inmormantare. Va rog sa ne sfatuiti ce sa facem. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:51, 19 Ianuarie 2010
1. Se pare ca au dreptate cei de la Casa de Pensii.
2. Va redau, din Legea 19/2000, ce se prevede in legatura cu ajutorul de deces:
Art. 126 - (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, oricare persoană care face această dovadă.
(2) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat şi făcut public de către CNPAS, conform prevederilor art. 5 alin. (3).
Art. 127 - (1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreţinerea sa şi care nu are un drept propriu de asigurări sociale.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut la art. 126 alin. (2).
Art. 128 - Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.
3. Daca va regasiti in prevederile de mai sus puteti primi ajutorul de deces.
Dar va rog sa-mi precizati daca este adevarat ca cei care beneficiaza de pensie de urmas de veteran de razboi nu au dreptul la ajutor de inmormantare?
Haideti sa lamurim un lucru: doamna care a decedat beneficia de o indemnizatie conform Legii nr. 44/1994, nu de o pensie. Aceste indemnizatii se suporta din fonduri ale bugetului de stat, nu din bugetul asigurarilor sociale.

Potrivit cap. B, sectiunea VII, pct. 33 din Ordinul nr. 340/2001, "Ajutorul de deces se acorda în cazul decesului asiguratului, al pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurări sociale şi se afla în întreţinerea titularului la data decesului."

Doamna n-a facut parte din niciuna dintre categoriile mentionate mai sus. Imi pare rau.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare irene_v irene_v Buna ziua, De curand a decedat bunica mea si se pare ca nu putem beneficia de ajutor de inmormantare. Doamna de la casa de pensii a fost cam evaziva in ... (vezi toată discuția)
Acordarea ajutorului de inmormintare udreaadrian udreaadrian mama mea a decedat era inscrisa la ajutor social . puteti sa imi spunetii va rog daca poate beneficia de ajutor de inmormintare cineva di familie. (vezi toată discuția)
Ajutorul de inmormantare/deces Anca1011 Anca1011 In cadrul societatii noastre este un salariat a carui mama a decedat, as vrea sa stiu daca ajutorul pe care societatea il ofera respectivului salariat poate fi ... (vezi toată discuția)