Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Asigurarea obligatorie are legatura cu vinovatia.Practic eu ma asigur pentru accidentele pe care le produc eu din vina mea,ca sa nu platesc din buzunarul propriu, nu pentru cele pe care mi le produce altul.In cazul de fata,culpa este a batranului deci asigurarea lui conteaza sa fie valabila,altfel va plati din buzunarul propriu.
Pentru a primi despagubiri de la persoana vinovata de accident,nu conteaza daca aveti asigurarea valabila sau nu,asa cum am explicat,asigurarea respectiva este pentru daune produse tertilor de asigurat,nu pentru daune produse asiguratului de catre terti.
ARTICOLUL 41
In asigurarea de raspundere civila, asiguratorul se obliga sa plateasca o despagubire pentru prejudiciul de care asiguratul raspunde in baza legii fata de tertele persoane pagubite si pentru cheltuielile facute de asigurat in procesul civil.
Prin contractul de asigurare se poate cuprinde in asigurare si raspunderea civila a altor persoane decit a celei care a incheiat contractul.
ARTICOLUL 42
Drepturile persoanelor pagubite se vor exercita impotriva celor raspunzatori de producerea pagubei.
Asiguratorul poate fi chemat in judecata de persoanele pagubite in limitele obligatiilor ce-i revin acestuia din contractul de asigurare.
ARTICOLUL 43
Despagubirea se stabileste pe baza conventiei dintre asigurat, persoana pagubita si asigurator, potrivit contractului de asigurare ori prin hotarire judecatoreasca.
Pentru stabilirea despagubirii, in cazul evenimentelor petrecute pe teritoriul Romaniei, partile sint obligate, daca nu ajung la intelegere, sa supuna litigiul solutionarii unui organ de jurisdictie roman.
ARTICOLUL 44
Asiguratorul plateste despagubirea nemijlocit celui pagubit in masura in care acesta nu a fost despagubit de asigurat, despagubire ce nu poate fi urmarita de creditorii asiguratului.
Despagubirea se plateste asiguratului in cazul in care acesta dovedeste ca a despagubit pe cel pagubit.