avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ingradire spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ingradire spatiu comun

Buna ziua tuturor si multumesc anticipat celor care imi vor raspunde, care ma vor ajuta.

Anul trecut am achizitionat un apartament intr-un bloc nou construit. Inca de la inceput au fost niste vecini la parter care s-au comportat de parca spatiul comun le-ar apartine in totalitate.
Dupa o prima intalnire cu proprietarii, in care unul dintre vecinii de la parter si-a anuntat dorinta de a-si ridica un balcon, dar in care nu s-a cerut in mod expres acordul celorlati, problema ramanad suspendata, m-am trezit dupa vreo doua saptamani ca atat el cat si vecinul de langa el si-au ridicat doua balcoane, pe spatiul comun, fara absolu nici un act oficial, autorizatie, hotarare din partea celorlati vecini.
Ce e mai trist e ca reactia celorlalti vecini a fost ceva de genul: "care balcon?", "asa ai fi facut si tu in locul lor" etc.
La inceputul anului aceiasi vecini de la parter, fara sa intrebe pe nimeni s-au apucat sa "amenajeze" spatiul verde din jurul blocului. Vorba vine amenajeze pentru ca e totul vraiste, nu s-au consultat cu noi, au pus aiurea flori si copaci, un copac fiind chiar sub balconul meu. Norocul meu ca nu s-a prins pentru ca altfel intr-un an, doi ma trezeam cu toata coroana copacului efectiv in corpul balconului. Ideea de baza e ca nu au discutat si cu restul proprietarilor ci s-au apucat sa faca totul de capul lor.
Prin iunie, cand m-am intors dintr-un mic concediu m-am trezit cu tot spatiul verde ingradit, fara posibilitatea de a mai intra acolo, fiind pus lacat pe singura usa de acces. Iarasi nu s-au consultat cu nimeni, nu au cerut acordul celorlati proprietari, cand m-am dus sa ii intreb ce si cum, au justificat gestul prin faptul ca s-ar fi aciuat ceva boschetar pe acolo si au promis ca o sa dea cheie la toata lumea. Nici acum in august nu cred ca vreun alt vecin a primit cheie, astfel incit, efectiv nu mai avem acees la spatiul comun.
Si povestea nu se termina aici, s-a discutat in cadrul a doua sedinta amplasarea unei "custi" unde sa pastram tomberoanele de gunoi, pentru ca persoanele straine sa nu aiba acces la ele. Atat eu cat si un alt vecin ne-am impotrivit, atat formei cat si amplasarii respective constructii. Fara a se lua o decizie clara, sa avem ceva scris, sa fie un vot in ideea aceasta, m-am trezit cu doua week end-uri in urma ca au amplasat cusca respectiva in mijlocul singurlui spatiu liber care a mai ramas neingradit, printre cei care au stabilit amplasarea regasindu-se iarasi vecinii de la parter.

In momentul acesta efectiv m-am saturat de monopolul acelor vecini asupra spatiului comun. Am incercat sa le explic, atat in particulat cat si la sedinte, ca acel spatiu e proprietate comuna si ca nu pot hotari de capul lor ce sa faca cu ea, ca avem si noi dreptul de decizie si de utilizare, drept stipulat chiar in contractul de vanzare-cumparare. Din pacate nu am avut nici o sansa, tot ce au inteles ei vocalizandu-se prin intermediul celui mai indreznet dintre vecinii cu balcoane, care mi-a spus ca o imi dea banii pentru spatiul ocupat.

Precizez ca sa fie cat mai clar: Nu asta vreau! Am dat o gramada de bani pentru apartament, e prima mea proprietate si chiar vreau sa pot sa ma folosesc de bunul pe care l-am cumparat. Am nevoie atat de sfatul dumneavoastra cat si de ajutor, pentru ca in momentul acesta, avand in vedere ca nu mai am acces la mare parte din spatiul comun si ca restul e "ghestionat" fara a se lua in considerare parea/dorinta mea, va rog sa imi spuneti ce pot sa fac din punct de vedere legal.

Pe spatiul comun se pot ridica constructii in genul celei pentru adapotirea tomberoanelor fara acordul meu, se aplica regula majoritatii?
In privinta balcoanelor stiu ca pot sa depun o plangere la primarie, deorece nu au cum sa fi ridicat legal, cu autorizatie si tot ce le mai trebuie pe spatiul comun. In privinta gardului ce se poate face si mai ales ce pot sa fac cu vecinii de la parter care pur si simplu se comporta de parca tot terenul din jurul blocului le-ar apartine.
in cazul in care efectiv nu am cum sa ma inteleg cu ei, avand in vedere ca ceilalti vecini sunt in cel mai bun caz indiferenti, pot sa ies din indiviziune cu bucata mea de teren?

Astept atat sfaturile dumneavoastra cat si un ajutor juridic in cazul in care pot intreprinde ceva.
Va multumesc.

Ultima modificare: Luni, 13 August 2012
manu3, utilizator
Cel mai recent răspuns: manu3 , utilizator 23:27, 13 August 2012
In primul rand ca spatiul verde din jurul blocului nu este proprietatea comuna a proprietarilor apartamentelor din bloc, este proprietatea publica a statului, nu a blocului. Deci nici dvs. si nici un alt vecin nu va puteti folosi individual de respectivul spatiu fara acordul (si concesiunea sau vanzarea) primariei.

Spatiul verde este domeniu public, deci este accesibil intregului public, indiferent daca sunt sau nu proprietari in blocul de langa spatiul verde.

In legatura cu balcoanele, trebuie sa depuneti o plangere la primarie si la inspectia in constructii in termen de 2 ani pentru a avea sanse sa fie demolate.

Spatiul verde din jurul blocului este totusi in administrarea asociatiei blocului, deci asociatia prin comitetul executiv pot decide sa puna pomi, flori, etc.
In primul rand va multumesc pentru raspuns. Trebuie sa fac o precizare: spatiul din jurul blocului a fost proprietatea dezvoltatorului, care ulterior prin contractele de vanzare cumparare l-a impartit intre cei care au cumparat apartamente in blocul respectiv, deci vorbim de o proprietate privata si nu de una publica. Inclusiv in contractul meu de vanzare cumparare e precizata suprafata exacta de teren pe care o detin, pe care platesc inclusiv impozit.
Ultima modificare: Luni, 13 August 2012
manu3, utilizator
Imi cer scuze, am crezut ca e vorba de un bloc comunist. In calitate de proprietar luati masuri, mergeti la inspectia in constructii si depuneti plangere, deschideti o actiune in instanta pt obligatia de a face, pentru a demola gardul, etc.
Legat de tot ceea ce se intampla, as dori sa stiu in ce conditii se pot aduce modificari la spatiul din jurul imobilului. E valabila regula cu votul a 50%+1 sau e nevoie de acordul tuturor proprietarilor? Si aici ma refer la cazul cu "cusca" pentru tomberoane. In principiu nu ma deranjeaza ideea, cu toate ca nu prea mai vad la ce mai foloseste, doar ca as vrea, daca tot o ridica si mai iau din spatiul comun macar sa o pozitionam cat mai eficient si nu sunt singura, alti vecini exprimandu-si dorinta de a o pozitiona exact cum m-am gandit si eu, doar ca nu stiu daca putem forma o majoritate in acest sens.
Decizia in cazul „custii”, pentru ca este o modificare a structurii exterioare se va lua in functie de cota parte. Deci se va lua cu votul a 50%+1 din cei care au cotele parti din imobil, deci cei cu 2 camere vor avea o pondere mai mare ca cei cu 3 camere dar mai mare decat cei cu garsoniere.

Alte discuții în legătură

Balcon la parter emine emine Buna ziua, Locuiesc (cu chirie) intr-un bloc de 4 etaje la parter. Proprietarul a construit in urma cu cativa ani (inainte ca eu sa inchiriezl) un balcon in ... (vezi toată discuția)
Loc de parcare ori gradina suzyka suzyka In ultimile 3 saptamani un vecin de la scara alaturata ,de la parter,recent imbogatit si venit de peste hotare si-a construit balcon (cica are autorizatie pt ... (vezi toată discuția)