avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum scap de penalizarile mari ale neplatii la timp a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum scap de penalizarile mari ale neplatii la timp a intretinerii?

Buna ziua,
Aflu cu stupoare in timp ce rasfoiam cateva pagini pe google , ca a existat o lege care ne-ar fi scutit de penalizari daca veniturile per membru nu depasesc 1000 de roni, valabila pana acum...13 zile. !!!! ghinion de nesansa , cum spune romanul... :( Ce este de facut in acest caz? am o restanta totala la intretinere de 135 milioane lei vechi, din care 50 milioane sunt numai penalizari. Ce solutii sunt sa scap de penalizari? ce stiti de acea lege? s-a prelungit? a mai aparut ceva? avem vreo sansa sa mai scadem din penalizari in vreun fel sau altul? va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima,
Adriana
Cel mai recent răspuns: asocpp49sc2 , utilizator 18:52, 2 Octombrie 2017
Singura solutie este sa le achitati, pentru a scapa cu casa (nu sa scapati de penalizari), sigur sunt mai vechi de 90 zile (la 13500 lei), nu ati fost data in judecata pana acum?
Ce lege era pana acum 13 zile in care restantierii erau scutiti de plata penalizarilor daca aveau venit sub 1000 lei??
Ultima modificare: Luni, 13 August 2012
ContSters241232, utilizator
Nu exista nici o lege care sa oblige restantierii la plata penalizarilor .
Lege nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, stipuleaza urmatoarele:

"Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Rezulta ca poate stabili, dar ca nu e obligatoriu.
Daca vi s-au calculat penalizari inseamna ca asociatia de proprietari asa a stabilit in conformitate cu articolul mai sus mentionat.


Daca asociatia din care faceti parte are stabilit un sistem propriu de penalizari atunci, cu siguranta, nu prea exista sanse de scapare. Pentru a scapa de probleme faceti o cerere in care solicitati incheierea unui acord de esalonare pentru plata restantelor.
adrianacarmaciu a scris:

a existat o lege care ne-ar fi scutit de penalizari daca veniturile per membru nu depasesc 1000 de roni, valabila pana acum...13 zile. !!!!


Probabil va referiti la Legea nr 175/2010 care a avut aplicabilitate 12 luni respectiv pana in iulie 2011
Actualmente nu opereaza nici o dispozitie care sa permita exonerarea de laplata penalitatilor acumulate laplata obligatiilor catre asociatia de proprietari
Singura varianta favorabila dvs este sa faceti efortul sa achitati suma restanta,astfel incat sa nu mai acumulati alte restante care sa ocazioneze aplicarea altor penalitati
Aveti varianta sa negociati si sa incheiati cu asociatia de proprietari un angajament de plata

va multumesc tuturor pentru raspunsuri. eu pot achita intreaga suma cu tot cu penalitati incluse, insa mi s-a parut o suma foarte mare 50 milioane lei in rubrica penalizari la o suma restanta de 85 milioane.Acea lege 175 a fost prelungita pana in luna iulie 2012. ca un raspuns pentru utilizator "thran" : nu, nu am fost data in judecata, casa este inca proprietatea mea, nu am nici probleme cu locatarii si administratorul blocului, iar perioada restanta da, este mai mare de 90 zile. informati-va, vis a vis de legea mai sus mentionata , care scutea de la plata penalizarilor familiile cu venituri mai mici de 1000 roni / membru....a existat din 2010... Deci, oameni buni, se pare ca aceasta lege nu mai este in vigoare.

Alte discuții în legătură

Evitati discutiile cu dragusin ionel asocpp49sc2 asocpp49sc2 ATENTIE!!!!!!!!!!! domnilor, acest domn ( ARMENTEROS)DRAGUSIN IONEL a fugit de la mai multe administratii cu banii si actele, a facut ce a vrut in timp ce a ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor dan27061956 dan27061956 in luna august 2011, asociatia a calculat penalitati pe perioada 01.01.2007 pana la data de 01.08.2011.Calculul penalitatilor a fost intocmit de o persoana ... (vezi toată discuția)
Legea penalitatior problema majora Mikibey Mikibey Buna ziua,am si io o intrebare legata de legea penalitatilor la intretinere. Locuiesc intr-un bloc unde sunt 5 restantieri,pentalitatile noastre au ajuns ... (vezi toată discuția)