avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calculul penalitatilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calculul penalitatilor

in luna august 2011, asociatia a calculat penalitati pe perioada 01.01.2007 pana la data de 01.08.2011.Calculul penalitatilor a fost intocmit de o persoana fizica cu PFA.
Daca in HGR 1558/2007, la art.25, se precizeaza ca penalitatile se calculeaza la debite neachitate.In cazul meu pe perioada precizata am avut debite neachitate, dar pe care le-am platit mai tarziu, fapt pentru care administratorul avea obligatia sa procedeze cum prevede Codul Fiscal si respectiv Codul Civil si anume:
1.La data platii cotelor de contributie se stinge penalitatea si debitul cel mai vechi.
Faptul ca administratorul pe respectiva perioada nu a calculat si retinut penalitatea corespunzator debitului cel mai vechi, stingand doar debitul cel mai vechi nu sunt eu de vina, reponsabilitatea revenindu-i in primul rand administratorului, respectiv al cenzorului care avea obligatia sa verifice daca pentru debitorii cotelor de contributie s-au calculat penalitatile si debitele cotelor de contributie.
Faptul ca noua conducere a asociatiei a calculat penalitatile debitelor din 01,01,2008 -01.08.2011, debite care au fost platite pe respectiva perioada.
Ne gasim in urmatoarea situatie
P = debitul (achitat) x procentul de penalizare (0.2%) x nr.zilelor de penalizare
deci daca debitul este achitat (corespunzator perioadei 01.01.3008-01.08.2011)
rezulta ca :
P = 0 x 0.2% x nr.zilelor de penalizare = 0
Faptul ca un debit nu se plateste in perioada de gratie (5 zile - termenul scadent +10 zile +30 zile = 35 de zile , la data achitarii cotelor de contributie se calculeaza si se retine penalitatea (ca accesoriu la debitul retant care reprezinta dispozitie principala).
Deci ata de cele precizate mai sus consider ca calculul penalitatilor pentru perioada mentionata mai sus este gresit din urmatoarele motive:
- inregistrare gresita a penalitatilor
- calculul penalitatilor se facepentru debite neachitate (HGR - 1558/2007)
Va rog sa-mi prezentati punctul de vedere al dumneavoastra, intrucat din inormatiile primite de la asociatie aceasta vrea sa-si recupereze penalizarile de la persoanele care au avut debite achitate si neachitate,
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:01, 7 Ianuarie 2013
Salut,

Asociatia are o politica de penalizari?
Adica la momentul respectiv a existat o hotarare la aplicare de penalitati pentru cei restanti?
Daca nu exista o politica de penalizari atunci nu vad cum au putut calcula penalitati. Chiar daca nu exista o politica de penalitati dar furnizorii calculeaza penalizari atunci aceste sume se impart proportional cu restantele la data calcularii penalizarilor de furnizor. Si apropo nu e legal ca acum sa iti calculeze o penalitate pe 08.2011 daca atunci nu s-a calculat (daca nu sa mentionat pe lista din luna 09 sau 10).
Penalizarile pot fi cerute in baza unui sistem de penalizare, conform legii 230/2007, adoptat intr-o forma scrisa (proces-verbal, statut).

Faptul ca nu au fost cerute in trecut poate fi cauzat de incompetenta celor care au condus si administrat asociatia, desi aveau acest sistem adoptat, daca el exista pe-atunci. Noua conducere nu face decat sa aplice acest sistem pentru sume restante din trecut. Repet, daca exista acest sistem de penalizare adoptat.
Daca nu exista, dar furnizorii au cerut asociatiei plata unor penalizari, acestea trebuia repartizate restantierilor de la vremea respectiva, chiar in afara unui sistem de penalizare adoptat.

Daca in 2008 in luna octombrie ati avut de plata suma de 100 de lei pe care ati achitat-o in luna iunie 2009, vi se calculeaza penalizarile pentru perioada scursa intre termenul scadent din lista lunii octombrie 2008 si data platii din iunie 2009.
Deci, daca acum se afiseaza toate acele penalizari din trecut, chiar daca ati achitat acea suma in 2009, penalizarile se refera numai la perioada in care suma principala (cota lunara) nu a fost achitata.

Cu alte cuvinte, daca trebuia penalizate niste sume restante si ele nu au fost penalizate din motive diferite, ele se pot penaliza si in prezent numai pentru perioada de neachitare si afisate in lista de cote curenta pentru informarea proprietarului. Faptul ca nu au fost calculate le vremea respectiva nu va scapa de plata lor. Dar numai in conditiile pe care vi le-am spus mai sus - existenta unui sistem de penalizare in forma adoptata si scrisa, care de altfel este si o conditie impusa la prezentarea in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati de intarziere la plata intretinerii adrianngt adrianngt In anul curent 2013 , o anumita perioada de timp nu am putut plati la zi cheltuielile de intretinere . In luna septembrie am achitat toata datoria , inclusiv ... (vezi toată discuția)
Restante asociatie de locatari mihluk mihluk Solicit ajutor de specialitate. Am avut un chirias care a ramas restantier cu o suma foarte mare, a carei penalitati cresc lunar cu o suma care depaseste f. ... (vezi toată discuția)
Despre penalizari - calcul si incasare jenicaprod jenicaprod Ce procent de penalizari poate aplica o asociatie de proprietari? In cazul unui debit la care s-au calculat penalitati, in cazul unei plati partiale ce se ... (vezi toată discuția)