avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea 50/1991
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea 50/1991

Buna ziua,

Am cumparat recent un apartament care a fost complet modificat de fostul propietar in urma cu 3 ani de zile. De curand am fost reclamat de vecini ca am apartamentul cu modificari si trebuie sa ma prezint cu o lista de acte la primarie. Eu am o declarate notariala de la propietar de cand am cumparat cum ca a facut modificarile in urma cu 3 ani. Stiu ca se prescrie amenda dupa 2 ani. Dar daca eu am modificat destinata camerelor se aplica aceeasi prescriere sau ma trezesc ca ma pun sa fac cine stie ce prin apartament. As vrea sa dorm linistit diseara. :)

Multumesc,

Catalin Popovici
Cel mai recent răspuns: racukoto , utilizator 13:06, 18 Mai 2009
Se aplica acelasi termen de prescriptie.Vedti Legea nr.50/1991privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii :
Art. 31. - Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei.
Buna seara,

Mai am o intrebare.
Articolul 37 paragraful 5 la ce se refera? Cineva "mai destept" decat mine spunea ceva de genul ca daca nu am intabulat modificarile se considera forma continua si nu se aplica prescriptia. Asa este?

Multumesc,

Catalin
Atentie.
Art. 31 din legea 50 spune de prescrierea ...constatarii de contraventie....de la data savarsirii faptei.
Savarsirea faptei, conform codului de procedura civila, este data la care primaria a constatat executarea de modificari in apartament, fara autorizatie de construire, deci: Atentie, amenda se aplica atunci sau ....dupa 2 ani de la constatare a faptei. Se prescrie ...aplicarea amenzii, daca in acesti 2 ani ea nu a fost aplicata de organul care a constatat nerespectarea Legii 50/ 1991
Din nou atentie. Aplicarea sau neaplicarea art. 31, nu prescrie obligatia dvs . de a abtine autorizatia de construire pentru modificarile executate.
Mai departe, daca primaria vrea, va poate deschide dosar penal pentru neducerea la indeplinire a masurilor de intrare in legalitate, prin obtinerea de autorizatie ce construire ( art 24 din legea 50/1991 ) si poate sa va actioneze in judecata, primaria sau asociatia de locatari, pentru refacerea lucrarilor executate, adica aducerea la starea initiala a aprtamentului ( art 28 din Legea nr. 50/1991 )
Un sfat. Uitati-va in contractul de vanzare-cumparare si vedeti daca notarul a pomenit de ....evictiuni. Daca da , va puteti adresa instantei pentru plata de despagubiri, in urma cheltuielilor pentru abtinerea de autorizatie de construire, impotiva vanzatorului apartamentului . Daca nu, suportati cu stoicism neatentia dvs.:sorry:
P.S. Da. Aveti mare grija... la art. 37 ! Daca ati intabulat apartamentul, in forma lui actuala, totul este O.K., dar daca ati cumparat apartamentul cu intabularea veche, e cam.... vai si amar. Nu o sa-l mai putei vinde , daca nu veti avea autorizatie de construire si reitabularea apartamentului , cu modificarile facute. Asta-i :sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere lipsa autorizatie constructie Selenus Selenus Buna ziua, ce se poate face in cazul unui vecin de bloc ce a facut modficari la structura de rezistenta in apartament dar invoca, dovedit, trecerea ... (vezi toată discuția)
Prescriere contraventii in constructii si taxe datorate capella capella Buna, Ma confrunt cu urmatoarea situatie.Pe 22 noiembrie 2002 mi s-a eliberat autorizatie de contructie pentru executarea unui imobil P+1E.Pe parcursul ... (vezi toată discuția)
Constructie fara autorizatie pe teren privat pescaru_f pescaru_f Buna ziua , am o problema si am nevoie de ajutor ,am construit o casa pe terenul meu aflat in sectorul 1 ,fara autorizatii de constructii . Am cinci ani si ... (vezi toată discuția)