avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuz acord iesire copil minor din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuz acord iesire copil minor din tara

Buna ziua,

Sunt in proces de divort (apel), iar pana la pronuntarea definitiva si irevocabila am introdus cerere de ordonanta presedentiala in care am solicitat ca aceasta sa subtituie acordul fostului sot pentru a putea iesi din tara cu copilul in vizite/vacante.
Am introdus actiunea deoarece fostul sot refuza in mod nejustificat (desi suntem inca in divort, deci nu am unde sa dispar fara urma) sa isi dea acordul pentru a putea iesi din tara cu copilul si sa mergem intr-o vacanta.

Bineinteles ca onorata curte locala (a unui targ mic si corupt) ne-a respins si i-a dat tot lui castig de cauza. Acelasi lucru am patit si la divort, tot ce a invocat el a castigat, desi la primele 3 termene de judecata nici macar nu s-a prezentat, abea la al 4-lea termen a aparut cu avocat si intampinare. Cu toate astea curtea (corupta, dupa cum el insusi s-a laudat ca "rezolva" cu bani) i-a dat castig total de cauza, eu trebuind sa fac apel la curtea imediat superioara.

As vrea sa reclam modul abuziv in care aceasta curte locala isi rezolva cazurile, dar nu in tara, ci direct la UE, precum si la drepturile omului pentru refuzul de a-l lasa pe copil sa iasa din tara.

Va rog sa ma sfatuiti care este procedura si ce pasi trebuie sa urmez.

Multumesc
Nu trebuie sa invocati legi, ci sa va angajati cel mai bun avocat din targ, unul care eventual e si profesor la "Facultatea S.R.L.", unde si-au obtinut diplomele majoritatea judecatorilor tineri.
Poate ca in fata lui, acei judecatori si "judeca", nu dau sentinte doar "la misto".
din pacate "acel avocat" de care vorbiti dvs este angajat de fostul sot, eu am unul din afara targului, deci evident nu e pe placul celor din instanta care sunt prieteni cu avocatii locali. Si daca mi-as lua alt avocat "loco" tot acolo as fi, pentru caei toti sunt mana in mana, si tot la cel care "decarteaza" vor da castig de cauza.
Tocami de aceea voiam sa fac o plangere mai sus, insa se pare ca si pe acest site sunt persoane puse sa te descurajeze total de la astfel de initiative, probabil ca sa nu se faca prea multa valva pe tema "coruptiei" in justitie. Adica incearca sa iti taie orice elan, inainte sa mai apuci sa faci ceva.
Insa eu sunt foarte hotarata sa merg pana la capat, pana in panzele albe si daca asa ceva nu s-a mai castigat pana acum, cu siguranta se va crea un precedent.
o sa revin, deoarece vad ca nu cititi ....FACETI PLANGERE LA CSM! ei controleaza instantele
In primul rand trebuia sa dovediti refuzul nejustificat al tatalui.
Este o conditie primordiala deoarece in caz contrar nu aveti nicio sansa.

Exista si probleme juridice vis a vis de suplinirea acordului tatalui prin hotarare judecatoreasca eu sustinand de mult timp pe forum acest aspect in sensul ca se poate in caz exceptional.
Practica judiciara cam era in sensul respingerii unei astfel de actiuni pana la un moment dat dar refuzul nejustificat trebuie suplinit pentru ca in caz contrar un drept al tatalui devine abuziv si incalca drepturile fundamentale ale mamei si cele ale copilului.
Din cate am inteles in prezent practica s-ar fi schimbat dar nu am date certe in acest sens.
Oricum, foarte rar se obtine castig de cauza in astfel de situatii.

Eu nu dau vina pe judecatori atata timp cat partea nu isi pregateste procesul in mod corespunzator insa pot exista si situatii in care sa greseasca instanta.
Cel care sustine ceva in justitie trebuie sa si probeze...in fapt si in drept...
Aici este de fapt cheia problemei.
Si eu sunt de parere ca ar fi trebuit sa va angajati avocat la acest proces deoarece trebuie gandita foarte bine situatia.
va multumesc mult pentru raspunsuri...
ca probe, pot aduce un martor, sa zicem.
insa faptul ca tatal minorului iese saptamanal din tara prin natura serviciului si a refuzat sa il insotim chiar si cand eram casatoriti, nu se pune? e clar ca e un abuz din partea lui.
Alt motiva e ca in majoritatea drumurilor era insotit de amanta, deci clar nu mai era loc de nevasta si copil... am probe conversatii de pe internet, probe depuse in dosarul de divort si probe de care instanta initiala nici nu a tinut cont ca dovada a dulterului. deci aici e vorba de abuzul instantei...
as putea sa le folosesc si in acest dosar?

iar cu alte cuvinte, numai el "are dreptul" sa iasa din tara, noi nu...

o sa fac o plangere la CEDO in caz de refuz si la apel
as face si la CSM, insa sincer nu mai am incredere in autoritatea judiciara din Romania :(
toti sunt colegi, si doar n-o sa dea castig de cauza unei "reclamante"...
Ultima modificare: Marți, 14 August 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Judecator abuziv Just-drept Just-drept Buna seara, Stimati forumisti, juristi, avocati s.a.m.d., Ce propuneri aveti impotriva unui judecator care cu rea-credinta, da o decizie ... (vezi toată discuția)
Plangere penala impotriva magistratilor justdeals justdeals Ce parchet are calitatea de a cerceta o plangere penala impotriva unor magistrati : procurori, prim-procurori, judecator ? PARCHETUL GENERAL?? (vezi toată discuția)
Cedo si procedura arestarii FLORIN RADU FLORIN RADU am si eu o intrebare, la care nu am gasit un raspuns clar nici in carti, nici in practica CEDO, nici la cei cu care m-am consultat. daca sesizez CEDO in ... (vezi toată discuția)