avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facturare cu sau fara tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facturare cu sau fara tva

Cum se emite corect factura, cu sau fara tva, pentru urmatoarea situatie:
-marfa este importata din Turcia de catre o firma din Cluj
-camionul cu care marfa soseste din Turcia are ca vama de destinatie Vama Bucuresti, marfa se descarca in depozit vamal.
-Transportatorul turc ne angajeaza sa transportam marfa din Bucuresti pana in Cluj .
Acest lucru implica : cheltuieli cu manipularea marfii facute in depozitul vamal din Bucuresti, cheltuieli intocmirea documentului de tranzit vamal intern, cheltuieli de transport Bucuresti Cluj.
Cum trebuie trebuie facturate aceste servicii catre firma din Turcia.
Multumesc,


Cel mai recent răspuns: DEMIR , utilizator 09:25, 16 August 2012
Facturarea se face cu TVA pentru ca prestarea de servicii se face pe teritoriul Romaniei.
Furnizorul marfii angajeaza transportatorul turc sa duca marfa pana la Cluj la adresa beneficiarului -costul total al transportului este inclus in factura de marfa. Importatorul plateste tva la momentul importului.
Alte pareri?
Multumesc
pentru a se putea aplica scutirea de la art. 143, alin. 1, lit d) din codul fiscal, prestatorul trebuie sa justifice faptul ca valoarea serviciilor este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate.
in caz contrar, se aplica regula generala B2B prevazuta la art. 133, alin 2 din codul fiscal si se va factura fara tva, locul prestarii serviciilor fiind considerat a fi turcia (locul unde este stabilit transportatorul turc).

p.s.: in orice caz factura nu va contine tva, problema se pune la incadrare, daca serviciile sunt scutite de tva sau neimpozabile in romania.
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
xerxes, utilizator
xerxers , multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva dianacrisan dianacrisan Buna ziua, Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns. Trebuie sa refacturez servicii de transport marfa catre o firma din Germania de unde am cumparat ... (vezi toată discuția)
Inregistrare import Asanta Asanta Am urmatoarea situatie: import de marfa din China. Vama se face la Bucuresti. am o factura de transport-manipulare emisa de o firma inregistrata in UE. Factura ... (vezi toată discuția)
Transport marfa intracomunitar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.romana A transporta tot pt o soc.romana B marfa in Serbia. Soc.A emite factura de transport catre soc.B cu sau fara TVA? (vezi toată discuția)