Buna ziua, ma intereseaza daca as putea beneficia de pensie de urmas, in calitate de student, in urma decesului tatalui meu, in conditiile in care nu eam inscrisa la facultate in momentul decesului (tatal meu a murit anul trecut in luna septembrie si eu m-am inscris la facultat anul acesta). Mentionez ca am 24 de ani si sunt angajata cu carte de munca la o firma privata. Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Multumesc!
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
2. Normele de aplicare a Legii 263/2010 precizeaza:
Art. 65
(1) Beneficiaza de pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, in conditiile legii.
(2) In cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmas se acorda daca acestia urmeaza studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fara a depasi varsta de 26 de ani.
3. Nicaieri nu este precizata, drept conditie, forma de invatamant la zi sau ID sau alta forma.
Pensie de urmaº
lalishuka
Tata a decedat în urma unui accident de muncă acum 6 luni. Nu era pensionar, având doar 51 de ani. Mama, dacă nu are venit si decesul tatălui a survenit ... (vezi toată discuția)