avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nesemnare preaviz in caz de demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nesemnare preaviz in caz de demisie

am o salariata care si-a depus demisia.angajatorul a luat la cunostinta,a semnat demisia si a inregistrat cererea.intrucat societatea a dorit sa ii dea preaviz ca sa isi caute inlocuitor , am inregistrat instiintarea de preaviz iar salariata nu a dorit sa o semneze justificand ca nu este obligata sa vina la serviciu in perioada preavizului.aceasta instiintare se poate derula si fara a fi semnata si produce toate efectele care decurg din contractul de munca (drepturi si obligatii)?sau in lipsa semnaturii salariatei,o pot trimite prin posta cu confirmare de primire iar confirmarea sa tina loc de semnatura?
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 12:06, 17 August 2012
Daca angajatorul a semnat cererea de demisie inseamna ca a acceptat. Acum nu stiu exact cum este formulata cererea. Daca in cerere se cere incetarea contractului cu data de a 2 a zi sau dupa expirarea termenului de preaviz.
Daca este primul caz, atunci nu aveti ce preaviz sa ii mai impuneti din moment ce cererea este aprobata.
Cat despre faptul ca ea trebuie sa isi gaseasca inlocuitor.......GRESIT. Este treaba angajatorului prin departamentul de Resurse Umane.
sunt perfect de acord,dar firma are dreptul sa dea preaviz pentru a gasi inlocuitor.Cererea de demisie este facuta cu data de 16.08.12 dar pt faptul ca am dreptul sa dau preaviz,eu voi inceta contractul de munca la data expirarii perioadei de preaviz,nu la data la care cere salariatul.Termenul de preaviz in caz de demisie este specificat in contractul de munca si in regulamentul intern,ca atare il respectam.Pe de alta parte,si salariata are obligatia de a veni la serviciu in aceasta perioada cate 4 ore/zi si de a se pune la dispozitia angajatorului.
Este foarte adevarat ca dvs aveti dreptul de a beneficia din partea angajatei de un termen de preaviz, dar in momentul incare dvs v-ati dat acordul si ati semnat, in acel moment ati renuntat la acel termen. Dvs ati semnat ca sunteti de acord ca in data de 16.08 sa inceteze contractul angajatei. Inteleg ca nu ati stiut de aceasta "scapare" din lege.
Pe perioada preavizului in acest caz angajatul trebuie sa se prezinte la servici program normal, nu 4 ore.
Preavizul nu este acordat de angajator , insa acesta are posibilitatea de a renunta la acesta ...prin urmare, pe cererea de demisie angajatorul trebuie sa puna rezolutia ”cu preaviz de ... zile, conform c.i.m.”. In acest caz, incetarea contractului individual de munca prin demisie se produce la data expirarii termenului de preaviz,
@nikol.ilea
Legea spune că demisia este o notificare scrisă prin care salariatul îşi anunţă angajatorul cu privire la încetarea contractului după expirarea termenului de preaviz (stabilit prin contract sau prin lege) - v. articolul 81 din Codul muncii. Singura obligaţie a angajatorului este aceea de a înregistra demisia (obligaţie a cărei neîndeplinire este sancţionată contravenţional - v. articolul 260:1.n din cod).
Demisia nu este o cerere, nu trebuie aprobată în vreun fel. Nu se pune problema consimţământului angajatorului (legea spune clar că demisia este un act unilateral).

Cât priveşte menţiunea în demisie a momentului de expirare a termenului de preaviz, şi în lipsa ei termenul de preaviz trebuie respectat, el neputând fi modificat unilateral tocmai de cel care trebuie să-l respecte. Singurul caz în care o asemenea menţiune ar avea o oarecare utilitate practică este cel în care demisia este una fără preaviz (articolul 81:8), caz în care salariatul poate menţiona explicit că înţelege să demisioneze fără preaviz întrucât angajatorul nu a respectat o obligaţie contractuală (bineînţeles, indicându-se explicit şi care ar fi aceasta...).

@handaricimarin
Salariata v-a notificat scris asupra încetării contractului, nu v-a cerut să-i aprobaţi demisia. Până la expirarea termenului de preaviz pe care salariata are obligaţia să îl respecte, contractul dvs. continuă să producă toate efectele (deci, salariata continuă să aibă obligaţia de a se prezenta la locul de muncă; cele 4 ore pe zi despre care vorbiţi se regăseau în vechiul CCMUNN 2007-2010 - în prezent e necesar ca o asemenea prevedere să se existe în acte precum: contractele colective de muncă în vigoare, regulamentul intern, contractul individual de muncă).

Legal, lucrurile par a fi rânduite, însă în practică mijloacele angajatorului de a obţine executarea contractului pe durata integrală a termenului de preaviz sunt ineficiente. Ce ar putea face angajatorul care este pus în faţa refuzului vădit al salariatului demisionar de a-şi îndeplini obligaţia de a veni la muncă în preaviz?
1) ar putea să-l sancţioneze disciplinar pentru absenţe nemotivate, mergând până la măsura prevăzută la articolul 248:1.e din Codul muncii. Problema e că procedura de cercetare disciplinară prealabilă ar putea consuma o mare parte din termenul de preaviz. Ca să ducă la acelaşi rezultat: încetarea contractului. ªi la un risc: decizia şi procedura ar face bine să respecte cu sfinţenie normele aplicabile (dar şi interpretările şi "sensibilităţile" instanţelor locale) pentru a nu crea posibilitatea salariatului de a iniţia un litigiu care să risipească timp şi bani.

2) ar putea să îl cheme în judecată pe salariat, având în vedere că pe durata preavizului acesta avea obligaţia de a respecta contractul, cerând daune-interese pentru prejudiciul cauzat de salariat prin nerespectarea obligaţiilor sale contractuale şi legale. Ar urma un proces care se poate întinde lejer pe câţiva ani. Pentru o miză ce ţine mai mult de orgoliu şi de drept şi mai puţin de un prejudiciu semnificativ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. sunt angajat pe perioada nedeterminata la o societate ... danut30 danut30 Buna ziua. Sunt angajat pe perioada nedeterminata la o societate de 3 ani. Doresc sa-mi depun demisia cu acordul partilor. Mentionez ca am foarte multe ore ... (vezi toată discuția)
Ce-i de fãcut??? Lylyca Lylyca Am avut contract de muncă pe durată nedeterminată la o societate comercială. S-a dorit inlăturarea mea și am fost pusă in fața unei cereri de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate incheia un contract de munca antysteaua13 antysteaua13 Am semnat demisia cu acordul partilor incepand cu data de 01 04 2014 dar nu s-a incheiat contractul de munca. Ce pot face in situatia de fata? (vezi toată discuția)