avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achiziții intracomunitare de autovehicule uzate. Cum ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achiziții intracomunitare de autovehicule uzate. Cum se stabilește TVA la revânzare, și ce trebuie să conțină factura?

Suntem un SRL platitor de TVA si mportam masini SH in scopul revanzarii acestora . Facturile externe nu contin TVA . La revanzarea catre o persoana fizica sau juridica din Romania factura se intocmeste cu sau fara TVA? Ce trebuie sa contina factura? Cum se stabileste TVA la revanzare?
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Stanilie83 , utilizator 15:19, 11 Octombrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru achizițiile intracomunitare de bunuri second-hand avem doua regimuri de taxare:
a) regimul normal de taxare ( gasiti pe factura „the reverse charge procedure”, adica taxare inversa )
b)regimul special de taxare ( gasiti pe factura „Marginal taxation”, adica regimul marjei )
Firmele din România sunt obligate să aplice regimul special numai dacă achiziția bunurilor s-a efectuat de la următoarele categorii de furnizori din cadrul Comunității:
1. furnizori persoane neimpozabile (de exemplu, o persoană fizica); 2. furnizori persoane impozabile care nu și-au exercitat dreptul de deducerea a T.V.A. la momentul achiziției acelor bunuri . în acest sens, dacă nu este o firmă revânzătoare, furnizorul din Comunitate este obligat să înscrie pe factură, în mod expres, ca pentru acel bun nu s-a dedus T.V.A. la momentul achiziției; 3. o întreprindere mică pentru care acel bun pe care l-a livrat a făcut parte din bunurile sale de capital. Acest fapt trebuie menționat de către furnizor pe factura emisa.
4. o firmă revânzătoare care a supus livrarea acelui bun regimului special de taxare conform mențiunilor înscrise pe factură.
Nu aveți dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunurile second-hand, în măsura în care livrarea acestor bunuri se taxează în regim special.
In funcție de regimul de taxare aplicabil, se colectează T.V.A.: fie la marja profitului, fie la valoarea totală a bunului evaluat

La revanzarea autoturismelor in regimul special se incaseaza costul initial de achizitie( si alte cheltuieli) + marja de profit + TVA aplicata la marja de profit . Pe factura se scrie : regimul marjei – bunuri second hand, conform art. 312 Cod Fiscal”. Nu se inscrie valoarea TVA pe factura

La revanzarea autoturismelor in regimul normal se incaseaza costul de achizitie (si alte cheltuieli) si adaosul + TVA aferenta aplicata la toata suma celor de mai sus .
Pe factura externa nu se mentioneaza TVA , nici regim normal , nici taxare inversa
Probabil are simbolul I pentru taxare inversa, sau M pentru regimul marjei. Undeva in subsolul facturi trebuie mentionat ceva. Daca totusi nu exista mentionat nimic, solicitati explicit mentiunea, pentru a putea fi in acord cu legislatia.

yme a scris:

Pe factura externa nu se mentioneaza TVA , nici regim normal , nici taxare inversa

pe facutura scrie : 'Scutit de TVA ca tranzacție triunghiulară. Taxare inversă, articolul 141 și articolul 197 al Directivei TVA 2006/112/CE. Se referă la bunurile utilizate."
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In acest caz , furnizorul dvs. strain a aplicat scutirea de taxa pentru livrarea de bunuri efectuata catre dvs, , conform art,138 din Directiva 112 / 2006 , iar operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de bunuri , taxabila in Romania , careia i se aplica taxarea inversa , prin formula contabila 4426 = 4427 , Operatiunea se declara de dvs in decontul de TVA ( 300) la achizitii neimpozabile , Nu se raporteaza in decontul trimestrial 390 ,

Alte discuții în legătură

Livrare in romania auto second hand achizitionat din ue eleonorac eleonorac Buna ziua, am o nelamurire:o persoana juridica inregistrata in scopuri de tva si inscrisa in ROI, achizitioneaza auto second hand din UE.Cand vinde auto in ... (vezi toată discuția)
Achizitie auto second hand bibimadi bibimadi buna seara. reprezint o societate care are ca domeniu de activitate comert auto second hand. achizitionez masini din comunitate de la site-uri de ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara autoturism second-hand simina_anca simina_anca O societate comerciala(platitoare de TVA si inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari) doreste sa achizitioneze un autoturism second-hand din ... (vezi toată discuția)