avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Proprietate intelectuala - continutul bazelor de date, ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Proprietate intelectuala - continutul bazelor de date, anunturi de angajare pe internet

Va salut,
>
> Va rog, daca se poate, sa ma ajutati sa gasesc o solutie la urmatoarea
> problema. Doresc sa dezvolt un site de agregare a anunturilor de locuri
> de munca postate pe paginile de cariere ale angajatorilor. Mai exact
> este vorba de colectarea job posting/urilor direct de la angajatori, nu
> din job board/uri (Exemplu: monster.com / ejobs.ro / etc.) sau din alte agregatoare de job/uri de tip indeed.com / simplyhired.com - care si ele la randul lor colecteaza extrase partiale din anunturile de locuri de munca de pe diverse site/uri.
(O diferenta fata de aceste agregatoare este si
> faptul ca - si poate ca este important - site/ul pe care doresc sa/l
> realizez re-posteaza intregul anunt de angajare si nu doar o mica parte
> din acesta, asa cum fac agregatoarele de tipul indeed.com / careerjet.com etc) Dincolo de problemele de natura tehnica, se ridica si cateva > intrebari de natura juridica, in conditiile in care toate site/urile
> contin specificatia Copyright - All Right Reserved iar unele chiar fac
> precizarea clara in Terms of use ca nu ai voie sa copiezi - distribui -
> republica text din respectivul site fara acordul lor scris (atat timp
> cat site/ul este la inceput si nu are un trafic semnificativ este poate
> mai greu sa obtii acordul site/urilor sursa)
>
> Mentionez ca atunci cand postez un anunt de angajare fac specificatia
> sursei - link catre pagina originala si ca scopul site/ului este de a
> directiona trafic catre paginile de cariere ale companiilor direct
> angajatoare - facand practic un serviciu gratuit acestora.
>
> Intrebarea este daca este legala aceasta activitate si ce conditii
> trebuie sa indeplineasca pentru a fi legala - cu mentiunea ca
> activitatea se desfasoara mai mult in legatura cu site/uri din afara
> tarii - SUA, Australia, Canada, UK - deci trebuie sa respecte legislatia internationala etc. Personal, am impresia - neefiind de specialitate - ca problema este abordata de legea 8.

Cateva aspecte interesante din legea 8:
Art. 9 Nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor urmatoarele:
a) ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare;
b) textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora;
c) simbolurile oficiale ale statului, ale autoritatilor publice si ale organizatiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul si medalia;
d) mijloacele de plata;
e) stirile si informatiile de presa;
f) simplele fapte si date.
vezi: [ link extern ]

Oare anunturile de angajare impreuna cu textul aferent ce include Responsabilitati, Experienta solicitata, Educatie necesara, Abilitati necesare, Limbi straine cunoscute, daca sa aiba carnet de conducere profesionist sau nu etc nu intra la f. simple fapte si date? sau la b. Texte oficiale (...) administrative


Sau se incadreaza la CAPITOLUL VI
Drepturile sui-generis ale fabricantilor bazelor de date

Art. 122^1
(1) Dispozitiile prezentului capitol privesc protectia juridica a bazelor de date, in orice forma a lor.
(2) In sensul prezentei legi, prin baza de date se intelege o culegere de opere, de date sau de alte elemente independente, protejate ori nu prin drept de autor sau conex, dispuse intr-o modalitate sistematica ori metodica si in mod individual accesibile prin mijloace electronice sau printr-o alta modalitate.
(3) Protectia prevazuta in prezentul capitol nu se aplica programelor pentru calculator utilizate la fabricarea sau functionarea bazelor de date accesibile prin mijloace electronice.
(4) In sensul prezentei legi, fabricantul unei baze de date este persoana fizica sau juridica ce a facut o investitie substantiala cantitativa si calitativa in vederea obtinerii, verificarii sau prezentarii continutului unei baze de date.
Art. 122^2
(1) Fabricantul unei baze de date are dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza si de a interzice extragerea si/sau reutilizarea totalitatii sau a unei parti substantiale din aceasta, evaluata calitativ sau cantitativ.
(2) In sensul prezentei legi, se intelege prin:
a) extragere: transferul permanent sau temporar al totalitatii ori al unei parti, evaluata calitativ sau cantitativ, substantiale din continutul bazei de date pe un alt suport, prin orice mijloc sau sub orice forma;
b) reutilizare: orice forma de punere la dispozitia publicului a totalitatii sau a unei parti substantiale a continutului bazei de date, evaluata calitativ sau cantitativ, prin distribuirea de copii, prin inchiriere sau sub alte forme, inclusiv prin punerea la dispozitia publicului a continutului bazei, astfel incat oricine sa poata avea acces la aceasta in locul si la momentul alese in mod individual. Prima vanzare pe piata interna a unei copii a bazei de date de catre titularul dreptului sui-generis sau cu consimtamantul acestuia epuizeaza dreptul de a controla revanzarea acestei copii.
(3) Imprumutul public al unei baze de date nu este un act de extragere sau de reutilizare.
(4) Dreptul prevazut la alin. (1) se aplica in mod independent de posibilitatea de a proteja baza de date sau continutul acesteia prin dreptul de autor sau alte drepturi. Protectia bazelor de date prin dreptul prevazut la alin. (1) nu prejudiciaza drepturile existente cu privire la continutul lor.
(5) Nu este permisa extragerea sau reutilizarea, repetata si sistematica, de parti nesubstantiale ale continutului bazei de date daca aceasta ar presupune acte contrarii unei utilizari normale a acestei baze sau ar cauza un prejudiciu nejustificat intereselor legitime ale fabricantului bazei de date.
Art. 122^3
(1) Fabricantul unei baze de date, care este pusa la dispozitia publicului prin orice modalitate, nu poate impiedica utilizarea legitima a acesteia prin extragerea sau reutilizarea de parti nesubstantiale din continutul sau, oricare ar fi scopul utilizarii. In cazul in care utilizatorul legitim este autorizat sa extraga sau sa reutilizeze numai o parte a bazei de date, dispozitiile prezentului alineat se aplica acestei parti.
(2) Utilizatorul legitim al unei baze de date, care este pusa la dispozitia publicului in orice modalitate, nu poate efectua acte care intra in conflict cu utilizarea normala a acestei baze de date sau care lezeaza in mod nejustificat interesele legitime ale fabricantului bazei de date.
(3) Utilizatorul legitim al unei baze de date, care este pusa la dispozitia publicului in orice modalitate, nu poate sa aduca prejudicii titularilor unui drept de autor sau conex care se refera la opere ori la prestatii continute in aceasta baza de date.
(4) Utilizatorul legitim al unei baze de date, care este pusa la dispozitia publicului prin orice modalitate, poate, fara autorizarea fabricantului bazei de date, sa extraga sau sa reutilizeze o parte substantiala a continutului acesteia:
a) in cazul in care extragerea se face in scopul utilizarii private a continutului unei baze de date neelectronice;
b) in cazul in care extragerea se face in scopul utilizarii pentru invatamant sau pentru cercetare stiintifica, cu conditia indicarii sursei si in masura justificata de scopul necomercial urmarit;
c) in cazul in care se face o extragere sau reutilizare avand ca scop apararea ordinii publice si a sigurantei nationale ori in cadrul unor proceduri administrative sau jurisdictionale.
(5) Utilizatorul legitim al unei baze de date sau al unei parti dintr-o baza de date poate efectua, fara consimtamantul autorului acesteia, orice act de reproducere, distribuire, comunicare publica sau transformare, necesar utilizarii normale si accesului la baza de date sau la o parte din aceasta.
Art. 122^4
(1) Drepturile fabricantului bazei de date iau nastere o data cu definitivarea bazei de date. Durata protectiei este de 15 ani, incepand cu data de 1 ianuarie a anului imediat urmator definitivarii bazei de date.
(2) In cazul in care baza de date a fost pusa la dispozitia publicului in orice modalitate inainte de expirarea perioadei prevazute la alin. (1), durata protectiei se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului imediat urmator celui in care baza de date a fost pusa la dispozitia publicului pentru prima oara.
(3) Orice modificare substantiala, evaluata calitativ sau cantitativ, a continutului unei baze de date, constand, in special, in adaugari, suprimari sau schimbari succesive si pentru care se poate considera ca s-a efectuat o noua investitie substantiala, evaluata calitativ sau cantitativ, permite atribuirea unei durate de protectie proprii bazei de date rezultate din aceasta investitie.

Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si astept cu deosebit interes raspunsul dvs.
Cu multumiri,
Christi
liviuchristian@yahoo.com

Alte discuții în legătură

Proprietate intelectualã ºtiri rss rwuanna rwuanna As vrea sa afisez intr-un website pe care il detin, stiri RSS distribuite pe internet gratis de agentii / ziare ca Antena 3, gandul.info si altele. Pe ... (vezi toată discuția)
Cineva a folosit o fotografie din site-ul meu kedin kedin cineva a folosit o fotografie din site-ul meu . este normal,legal ? ce pot face ? [EDITAT] credeti ca e mai bine sa trec cu vederea? (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru documentatii tehnice IB IB Va rog sa ma informati daca trebuie obtinut acordul autorilor (respectiv fabricantilor unor aparate si echipamente), pentru includerea unor caracteristici ... (vezi toată discuția)