avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare mostenire

Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa cedeze partea ei de mostenire celeilalte.Nu vor sa faca partaj.... Ce trebuie facut, cum? Nu ma trimiteti la notariat ca am auzit "n" variante.Adica, care ar fi cea mai simpla cale si...mai ieftina???
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 06:43, 27 August 2012
Ellaw, nu intotdeauna partajul se face cu dezmembrare! De ex sunt doua terenuri sau doua case, sau un teren si o Casa separate sau o singura Casa ....se poate face partajul prin atribuirea a cate un bun sau a unui bun si o sulta fiecarui mostenitor. Cand ne referim la partaj si spunem lot, nu presupune dezmembrare ci lotul de bunuri adica bunurile care se impart fiecarui mostenitor sau copartajant. Desigur cand avem un teren mare solutiile sunt doua. Fie dezmembrarea in doua loturi, deci presupune o propunere cadastrala de dezmembrare urmata de o dezmembrare la notariat si inscrierea in CF, fie atribuirea terenului unuia dintre copartajanti a in schimbul unei sulte date celuilalt copartajant. Deci nu assimilati partajul dezmembrarii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
ContSters250994, utilizator
carmen03 a scris:

Sunt inginer, nu jurist, dar nu ar fi mai simplu sa vanda sora cota indiviza de 50% din mostenire? Partaj inseamna dezmembrare ...


Nu, nu. Partaj nu inseamna neaparat dezmembrare.

Exemplu concludent:

Suntem COproprietarii unui TORT (50 % + 50% pentru ca asa l-am platit a cofertarie).

Cum il putem PARTAJA (imparti)

1. luam cutitul si-l taiem in doua parti egale (fiecare ia jumatate de tort, corespunzator cotei sale).

2. il taiem in doua parti inegale - dvs. luati o felioaie (peste 50%), eu o feliuta (sub 50%) plus diferenta in bani (=sulta) de la dvs.

Asta pentru ca este posibila partajarea in natura. Adica putem pune cutitul pe tort si-l putem taia in N variante imaginabile, astfel incat fiecare sa se aleaga cu o faramita buna la ceva (de mancat).
Dar nu putem pune cutitul pe televizor, spre pilda, pentru ca "feliile" ce ar rezulta ar fi bune doar de dat la gunoi.
La fel si in cazul imobilelor: unele se pot "taia" in "felii" (imparti in loturi mai mici), cum ar fi un teren cu o suprafata generoasa, dar altele NU (din variate motive, cum ar fi imposibilitatea de a mai construi macar un cotet de caine pe ceea ce ar rezulta din imparteala).

Prin urmare, exista si o a treia varianta de impartela (tot PARTAJ se cheama) care poate fi aplicata in cazul televizorului, imobilului care nu poate fi impartit in natura, dar la fel de bine si in cazul tortului. (chiar daca se poate taia, noi am convenit sa procedam dupa cum urmeaza)

3. Luati dvs. (sau iau eu) TOT tortul /televizorul/ IMOBILUL etc. etc. si-mi dati (sau va dau) o SULTA (= o suma de bani corespunzatoare valoric unei jumatati din tort/ din bunul astfel impartit).

Seamana cu vanzarea. Seamana...dar nu rasare.

Vanzarea se face contra unui pret Si daca VAND cota de 50% dintr-un imobil ...platesc impozit

Dar daca fac PARTAJ in varianta 3 (tu/coproprietar ramai cu tot imobilul, iar eu imi primesc partea mea in bani/sulta) nu platesc impozit.

mariah2010 a scris:

Nu ma trimiteti la notariat


Ba, daca o sa cititi cu atentie ce am scris mai sus, exact acolo va trimit si exact pentru un partaj.


Ultima modificare: Sâmbătă, 25 August 2012
romascanu, moderator
@Joha:
Drept e si recunosc ca nu am luat in calcul ipoteza prezentata de dvs. B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - teren fara cadastru, in indiviziune adimar55 adimar55 Mama este mostenitoarea unei suprafete de teren impreuna cu 3 cumnati (conform titlului de propietate),intre timp a decedat.Ce demersuri trebuie sa fac pentru ... (vezi toată discuția)
Donatie sau act vanzare cumparare adrianc007 adrianc007 Buna ziua, As dori sa cumpar 1/2 din partea fratelui meu dintr-un apartament, mostenit de la parinti. Succesiunea este facuta dupa tata si dupa mama. Cum este ... (vezi toată discuția)