avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa dau in judecata agentia de imobiliare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa dau in judecata agentia de imobiliare

Buna ziua,

Am dat un anunt in ziar pentru inchirierea unui apartament. Ziarul are si un site. In momentul in care am dat anuntul am incarcat si niste poze. La cateva zile dupe ce anuntul meu a expirat a aparut pe acelasi site si in acelasi ziar anuntul cu apartamentul meu de vanzare, cu pozele mele (care mai nou aveau si numele agentiei "hoate" scris pe toate pozele), cu numarul si adresa de email si de web a agentiei care mi-a "furat" anunul, in conditiile in care eu am spus clar in anunt ca nu doresc sa colaborez cu agentii. De asemenea, pozele mele apar si la ei pe site cu niste detalii referitoare la apartament care nici macar nu sunt adevarate. Eu sunt foarte hotarata sa ii dau in judecata. In primul rand ca au furat anuntul in sine si in al doilea rand pentru poze. Din punctul meu de vedere am drept de autor asupra lor pentru ca eu le-am facut in casa mea.

Nu cunosc foarte bine legea, dar din punct de vedere moral si etic aceasta agentie m-a furat. Va rog sa imi spuneti daca am intradevar posibilitatea de a castiga in instanta si cam ce legi imi sunt de folos.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Sorin Eduard Pavel , Avocat 11:49, 22 August 2012

Pentru a putea sustine si a putea proba ca dvs detineti calitatea legala de autor asupra anuntului si pozelor,acestea trebuie sa respecte si sa intruneasca anumite conditii-legal prevazute de legea nr 8/1996 republicata-care reglementeaza dreptul de autor si drepturile conexe
Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe
(actualizata pina in Aprilie 2011)
CAPITOLUL II
Subiectul dreptului de autor
Art. 3
(1) Este autor persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera.
Art. 4
(1) Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica.

CAPITOLUL III
Obiectul dreptului de autor
Art. 7 Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
a) scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
b) operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
c) compozitiile muzicale cu sau fara text;
d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
e) operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
g) operele de arta grafica sau plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, gravura, litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, desene, design, precum si alte opere de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
h) operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
i) lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general.

Urmeaza sa analizati daca dvs va incadrati in dispozitiile mentionate,respectiv daca aveti sanse de solutie favorabila in eventual demers in justitie impotriva entitatii juridice mentionate de dvs
trebuie sa vedeti daca websiteul in care pozele dvs au fost incarcate nu are niste termeni contractuali in sensul ca dvs v-ati fi dat acordul pentru folosirea pozelor. Dvs nu vreti sa colaborati cu agentii dar atunci cand ati dat anuntul existau niste termeni contractuali- verificati mai intai acest lucru inainte sa actionati in justitie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. recent am scris pe facebook o postare publica și ... niconn niconn Buna ziua. Recent am scris pe Facebook o postare publica și aceasta a fost preluata de mai multe site-uri web impreuna cu fotografia mea de profil. Nu am ... (vezi toată discuția)
Cum pot da in judecata un site web? EnErGyZaNt EnErGyZaNt Salut,asa cum vede/ti in titlu as dori informatii cum as putea da in judecata un site web,deoarece am incarcat ceva bani la ei(700 euro) si sunt blocat nu mai ... (vezi toată discuția)
Parte din site copiata ioanid ioanid Buna ziua, Detin un site comercial, iar textele de pe el imi apartin. In site este un desen creat de un artist (nu poza preluata de undeva). Am descoperit ... (vezi toată discuția)