avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locatar dator la Asociatie, dar si cu datorii catre ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locatar dator la Asociatie, dar si cu datorii catre banca si terti. Cine este platit primul?

Buna ziua,
Avem urmatoarea situatie: asociatia de proprietare a dat in judecata un locatar care avea datorii la intretinere (sa spunem 10000 RON datorii intretinere + 8000 RON penalizari).
Pe baza dosarului aflat pe rol, dar care nu a fost inca judecat (urmeaza a fi judecat in decembrie 2012) si nu s-a dat inca o hotarare, s-a obtinut totusi inscrierea la Oficiul de cadastru, in cartea funciara a respectivului locatar, "inscris sub semnatura privata: intabulare, drept de PRIVILEGIU IMOBILIAR".
La acest moment, s-a descoperit ca pe respectivul apartament, in cartea funciara, mai apar alte doua mentiuni:
- contract de ipoteca: INSCRIERE, drept de IPOTECA (sa zicem pentru 80.000 euro - catre o banca)
- somatie: NOTARE, drept de SOMATIE (pentru plata sa zicem a 5.000 euro datorii si 2.000 RON cheltuieli executare - catre o persoana fizica)
Asta inseamna ca mentiunea de PRIVILEGIU IMOBILIAR (catre asociatia de proprietari) este a treia mentiune in cartea funciara.
In acest moment, persoana fizica de mai sus care are de recuperat datoria de 5000 euro si 2000 RON, a obtinut deja o hotarare judecatoreasca, iar apartamentul respectivului locatar (care are si restantele catre asociatie) este deja scos la licitatie, prin intermediul unui birou al unui executor judecatoresc).
Apartamentul este evaluat si scos la licitatie la o suma sa zicem de 50.000 euro.
Intrebarile mele sunt:
1. daca se gaseste un cumparator la licitatia organizata de executorul judecatoresc, care este ordinea in care se fac platile? Pentru ca sunt cheltuieli judecatoresti/executorii, somatii (datorii) catre persoane fizice, ipoteca de la banca, privilegiu pentru asociatie. Ce e cel mai important este ca suma obtinuta pe apartament nu acopera ipoteca de la banca, si cu atat mai putin toate cheltuielile.
2. cum este afectata ordinea de mai sus in care se fac platile in cazul in care Asociatia de proprietari nu are inca o hotarare judecatoreasca, ci doar inscrisul de la cartea funciara?
3. cum poate Asociatia grabi termenul de judecata in vederea stabilirii unei hotarari judecatoresti? Sau ce alta modalitate este posibila, eventual pentru oprirea unei sume asiguratorii la momentul de fata, a carei plata efectiva catre asociatie sa se faca la momentul ulterior, cand se da o hotarare judecatoareasca?
4. cat de oportuna este angajarea unui avocat, tinand cont de situatia de mai sus? Poate avocatul ajuta la devansarea termenului de judecata sau poate obtine acea suma asiguratorie, caz in care ar fi oportun. Dar daca plata ipotecii catre banca, ar fi inaintea Privilugiului Imobiliar catre Asociatie, atunci asociatia oricum nu ar obtine nimic, deci angajarea avocatului nu ar ajuta.

Multumesc anticipat pentru raspuns si sfaturi.
Conform art. 504 Cod procedura civila, sunteti invitat prin publicatia de vanzare sa anuntati executorul inainte de data stabilita pentru vanzare de existenta privilegiului imobiliar.

Pana la eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, conform art. 563 si urm. C.pr. civ., puteti interveni in executare, depunand titlul dvs (daca veti obtine hotararea definitiva si irevocabila, pana la incheierea procesului verbal prevazut de art. 570 C. pr. civ.)

Daca banca nu intervine in executare, veti fi preferat conform art. 564 C. pr. civ. (adica dupa plata cheltuielilor de judecata si de executare silita) la distribuirea sumei rezultate din vanzarea la licitatie a imobilului.

Daca banca intervine in executare, cred ca mai bine cautati alte bunuri ale debitorului pentru a demara o executare separata.

Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
Ioana Carp, Avocat
Buna ziua,
Daca este un avocat interesat sa reprezinte asociatia in speta de fata, il rog sa ma contacteze pe mobil 0726691016.
Apartamentul s-a vandut la licitatie si saptamana viitoare pe 16 Oct se impart banii la executor.
Multumesc.
Adrian
av.antoanelageaman a scris:

imi pare rau regula este:
banca are prioritate

daca mai ramane ceva dupa bine, daca nu nu.....majoritatea cu ipoteci de executata cunosc acet lucru si de aceea nu mai platesc nimic si aduna datorii....banca inca nu vinde ca nu-i convine pretul pietii si , oricum nu pierde mai nimic

angajarea unui avocat va ajuta deoarece asociatia poate face destul de multe....ca sa-l determine sa plateasca sau sa plece...


Buna dimineata !. Avem si noi A.Propietari o problema aproximativ identica cu a d-lui.
Sa cumparat un ap. in scara noastra de un domn.X. prin credit bancar BCR. Acesta nu a locuit in acest ap. dar sau acumulat datorii catre Asoc. Pr. cheltuieli codomeniu in valoare de 3873,27(fara penalitati), iar acum se va reabilita blocul si suntem nevoiti sa punem noi scara bani si pentru apartamentul d-lui.
cum stau lucrurile;
Apartamentul a fost cumparat prin credit bancar(anul 2008) contract de ipoteca, valoare 42900,00 EUR, impreuna cu celelalte obligatii aferente creditului cu notare interdictie de instrainare, grevare, inchiriere. Privilegiu deschis de BCR provenita din conventie CF 12528/N/S.
Asociatia de Proprietari in anul 2009, a cerut si obtinut Intabulare, drept de ipoteca Legala in valoare datorie /2008. valoare de 640 lei. in anul 2013/15/02. am inscris datoria actuala in valoare de 3873,27 lei(fara penalitati), urmand sa deschid proces/ obtin H Judecatoresca, avand in vedere si alte cheltuieli pentru reabilitarea blocului unde si acest apartament trebuie sa ia parte. Exact dupa 3 zile de la data cand am primit dispozitia , s-a prezentat un executor judecatoresc (il cauta pe proprietar, probabil sa-l instiinteze ca va fi executat silit), intamplator a dat peste mine(proprietarul nu locuieste in ap., este plecat din tara), Lam instiintat pe d-l executor ca avem si noi inscris privilegiu/ datorii ap. S-a prefacut ca nu stia ( BCR a primit inscriere privilegiu prin curier). Am incercat sa-l abordez tel.. mi-a raspuns ca astfel de lucruri nu se vb. la tel. Si cam atat. Acum ce sanse mai avem ?. Asociatia de proprietari are dosarul aprobat si se va incepe reabiliaterea blocului, inclusiv acet ap. La toata discutia de mai sus inteleg ca Asociatia nu are sanse in fata BC- pt. recuperare datorii, situatia este de asa natura ca trebuie sa reabilitam ap. tot pe ch. asociatiei. Pare ca ceva nu este in regula. BCR i-a dat credit ipotecar fara ca acesta sa aibe 50% din valoare ap.?/ interesul este ca vanzarea sa se faca la valoare mica , pe noi ne exclud, avantaj cumparatorul care poate fi.....afini, rude / alte matrapazlacuri? In cazul acesta ce se mai poate face pt. recuperare datorie si cum trebuie sa procedam fata de aceasta reabilitare termica bloc. fapta reala. Reabilitarea se face in baza OUG 69/2010. tot centrul orasului, unde este si acest ap. se va incepe lucrarile. Pe de o parte primaria ne obliga, pe de alta parte BCR ia totul , pagubiti fiind o scara de pensionari care trebuie sa faca daruri BCR-ului .APARTMENT REABILITAT DE PENSIONARI, ca in filmele cu prosti.....
Azi trebuie sa fac ceva dar nustiu de unde sa incep. Va rog dati-mi o ideie, trebuie sa existe ceva !!.
Va multumesc anticipat
dorina27 a scris:
Exact dupa 3 zile de la data cand am primit dispozitia , s-a prezentat un executor judecatoresc ....


Ce dispozitie ati primit?
Daca executorul a spus ca nu se discuta prin telefon asemenea lucruri, mergeti imediat la executor cu o adresa din partea asociatiei. In aceasta adresa solicitati executorului ca din suma obtinuta prin vanzarea apartamentului sa retina in contul sau suma pe care proprietarul o datoreaza asociatiei.
Anexati acestei adrese privilegiul imobiliar, lista de plata si actiunea deschisa in instanta. Executorul, dupa vamnzare si inacsarea banilor va face un proces verbal de repartizare a sumelor si-acolo va prevedea si va retine in contul sau suma ce o solicitati. Aceasta suma poate sta in contul executorului timp de trei ani, suficient ca sa obtineti o hotarare definitiva in instanta si sa incasati banii.

De multe ori nu se gasesc cumparatori la apartamentele scoase la vanzare de executor si se reia procedura scazand si pretul de pornire a licitatiei. Asa poate ajunge sa se vanda un apartament la jumatate din pretul de evaluare, din pretul pietii.
Puteti asista la liciatie sau puteti sa va inscrieti sa cumparati apartamentul.

Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Adriantot, moderator
Va multumesc f. mult. Asociatia de proprietari inca nu a deschis actiune in judecata. Privilegiul a fost deschis in 2009 si acum in 2013. (cu majorarea datoriei) executorul s-a prezentat la adresa respectivului dupa 4 zile (adica eri), de la inscriere privilegiu asociatiei noastre. iam spus ca avem si noi de recuperat datorii . Dar, s-a facut ca ploua. ma gandeam sa fac o adresa la BCR cu numar de inregistrare sa am dovada ca au luat la cunostinta?. Ma gandesc ca daca d-lor se grabesc asa tare , nu am timp sa fac actiune in judecata si pana primesc sentinta..../ poate au alte aranjamente. Blocul este situat la cota( 0) a orasului si sunt f. frumoase, confort 1 sporit, ap. cu 3, 4 si 5 camere. Executorul judecatoresc nu este din oras, de aceia la-m contactat telefonic (el mi-a dat nr. tel). I-am aratat dispozitia privilegiu, Sunt doi inscrisi. BCR si A. Proprietari. Executorul probabil este al BCR.
Am privilegiu imobiliar pe suma datorata unde au fost anexate listale de plata pe ultimile trei luni. NU am hotarare prin instanta. Ori ,executorul a venit imediat dupa ce a primit o copie de la Oficiu de cadastru si Publicitate Imobiliara, dispozitia a fost trimisa partilor interesate , doar s-a prefacut a nu sti. Urma ca deacum in colo sa dau in judecata pe proprietar. Intrebare este daca mai are rost/ mai este timp,pare ca se grabesc f. tare. executorul venise initial sa-l anunte pe proprietar ca ii pune apartamentul in vanzare. Eu am dat peste el intamplator si asta pare dubios,odata ce extrasul de carte funciara sunt incluse partile; proprietar si cei doi BCR si A. Proprietari inscrisi cu drept privilegiu imobiliar.
Voiam sa stiu cu cine sa incep; BCR(cerere), executor judecatoresc / actiune in judecata si sa incerc sa obtin o contestatie la executare silita , unde pare ca nu fac parte/ nu iau ei in consideratie si creantele noastre. In tarisoara noastra nimic nu mai este conform legii si mai ales ca luna viitoare trebuie sa depunem bani pentru reabilitare termica, unde si acest apartament trebuie termoizolat.
ori cum va multumesc f. mult. Am sa le trimit la toti cate o scrisoare si sa iau legatura cu un avocat sa-mi deschida actiune in judecata , daca o mai avea rost. Parerea mea este ca nu trebuie sa te pui cu bancile , ei au alte invarteli, mai ales pe imobiliare.

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar fbog fbog buna ziua, va rog sa-mi specificati daca o asociatie are privilegiu imobiliar pe apartamentele unui proprietar care are restante la intretinere, mai trebuie ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Se respecta privilegiu imobiliar ca prioritate in fata unei datorii ipotecare in cazul unei vanzari la licitatie? legal23 legal23 Suntem o conducere noua in cadrul asociatiei de proprietari. Am aflat accidental ca un apartament care are mari datorii la intretinere a fost adjudecat la ... (vezi toată discuția)